Tosty Bombay
Jest to bardzo szybkie danie, które często przygotowuję Razviemu na śniadanie. Dzieci w Indiach często je spożywają na śniadanie.
Składniki:
Chleb tostowy
2 jajka
10 łyżeczek cukru
2-3 łyżki stołowe mleka
Olej
Sposób przygotowania:
Chleb tostowy zanurzamy w jajku zmieszanym z dużą ilością cukru i odrobiną mleka i smażymy z obu stron na oleju.
Ryba Curry
Składniki:
5 dzwonków łososia
2-3 cebule
Olej
Imbir (w proszku)
2-3 ząbki czosnku
Łyżeczka nasion zeery
Łyżeczka nasion soms
Sól
Curry (otrzymujemy je ze zmieszania 2 łyżek kurkumy (haldi), 2 łyżek koleandry (dani), 1 łyżki chili)
Woda
1 kg ryżu basmati
Sposób przygotowania:
Dzwonki z łososia przekrajamy i wkładamy ostrożnie do miski. Posypujemy haldi i mieszamy ręka - najlepiej w rękawiczkach gdyż przyprawa ta barwi ręce. Do 3-4 litrowego garnka wlewamy olej i wsypujemy cebulę. Zasmażamy ją dodajemy zerry, czosnku, i imbiru. Dodajemy curry. Zalewamy szklanka wody i gotujemy 5 minut. Solimy, po czym wkładamy delikatnie rybę. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny (można dolewać wodę). Oddzielnie przygotowujemy ryż, pamiętając, że przy odcedzaniu należy przepłukać go jeszcze gorącą wodą aby się nie sklejał.