Materiał promocyjny

Kuchnia hinduska

Z okazji Polsko-Indyjskiego Dnia Przyjaźni w naszej kuchni gościmy Razyia i jego narzeczoną Martę. Wspólnie przygotowali dla nas oryginalne, hinduskie dania.

Tosty Bombay

Składniki:

Chleb tostowy

2 jajka

10 łyżeczek cukru

2-3 łyżki stołowe mleka

Olej

Sposób przygotowania:

Chleb tostowy zanurzamy w jajku zmieszanym z dużą ilością cukru i odrobiną mleka i smażymy z obu stron na oleju.

Ryba Curry

Składniki:

5 dzwonków łososia

2-3 cebule

Olej

Imbir (w proszku)

2-3 ząbki czosnku

Łyżeczka nasion zeery

Łyżeczka nasion soms

Sól

Curry (otrzymujemy je ze zmieszania 2 łyżek kurkumy (haldi), 2 łyżek koleandry (dani), 1 łyżki chili)

Woda

1 kg ryżu

basmati

Sposób przygotowania:

Dzwonki z łososia przekrajamy i wkładamy ostrożnie do miski. Posypujemy haldi i mieszamy ręka - najlepiej w rękawiczkach gdyż przyprawa ta barwi ręce. Do 3-4 litrowego garnka wlewamy olej i wsypujemy cebulę. Zasmażamy ją dodajemy zerry, czosnku, i imbiru. Dodajemy curry. Zalewamy szklanka wody i gotujemy 5 minut. Solimy, po czym wkładamy delikatnie rybę. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny (można dolewać wodę). Oddzielnie przygotowujemy ryż, pamiętając, że przy odcedzaniu należy przepłukać go jeszcze gorącą wodą aby się nie sklejał.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości