Przepisy kulinarne

Kuchnia hinduska

Z okazji Polsko-Indyjskiego Dnia Przyjaźni w naszej kuchni gościmy Razyia i jego narzeczoną Martę. Wspólnie przygotowali dla nas oryginalne, hinduskie dania.

Tosty Bombay

Jest to bardzo szybkie danie, które często przygotowuję Razviemu na śniadanie. Dzieci w Indiach często je spożywają na śniadanie.
Składniki:
Chleb tostowy
2 jajka
10 łyżeczek cukru
2-3 łyżki stołowe mleka
Olej

Sposób przygotowania:
Chleb tostowy zanurzamy w jajku zmieszanym z dużą ilością cukru i odrobiną mleka i smażymy z obu stron na oleju.  

Ryba Curry

Składniki:
5 dzwonków łososia
2-3 cebule
Olej
Imbir (w proszku)
2-3 ząbki czosnku
Łyżeczka nasion zeery
Łyżeczka nasion soms
Sól
Curry (otrzymujemy je ze zmieszania 2 łyżek kurkumy (haldi),  2 łyżek koleandry (dani), 1 łyżki chili)
Woda
1 kg ryżu basmati

Sposób przygotowania:
Dzwonki z łososia  przekrajamy i wkładamy ostrożnie do miski. Posypujemy haldi i mieszamy ręka - najlepiej  w rękawiczkach gdyż przyprawa ta  barwi ręce.  Do 3-4 litrowego garnka  wlewamy olej i wsypujemy cebulę. Zasmażamy ją  dodajemy zerry, czosnku, i imbiru. Dodajemy curry. Zalewamy szklanka wody i gotujemy 5 minut. Solimy, po czym wkładamy delikatnie rybę. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny (można dolewać wodę). Oddzielnie przygotowujemy ryż, pamiętając, że  przy odcedzaniu  należy przepłukać go jeszcze gorącą wodą aby się nie sklejał.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
76
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0