Jedzenie winno być pyszne i zdrowe. O ile trudno mówić o zdrowotnej wartości naszych leśnych przyjaciół, grzybów, o tyle o ich smaku i zapachu można pisać i mówić w nieskończoność - takiego zdania jest kucharz Grzegorz Łapanowski. Dziś w kuchni DDTVN w roli głównej borowiki, podgrzybki i inne suszone rarytasy...Czarka pieczarka z borowikowym pudrem
Składniki:
300 g pieczarek
garść pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
50 ml wina
1/2 małej cebuli
garść świeżych liści szpinaku
śmietana 18%
opakowanie sera Lazur
pęczek natki pietruszki
chrupka razowa bagietka
garść długo dojrzewającego sera (np.Bursztyn)
1 łyżka zmielonych na pył suszonych borowików
4 kokilki do pieczenia lub duża forma
Przygotowanie:
Uwielbiam smak grzybów. Te dzikie do najtańszych nie należą, a już w szczególności suszone osiągają zawrotne ceny. Ale można zastosować pewien trik, który da nam wspomnienie borowikowej uczty. Danie jest banalnie proste – to grzyby w sosie serowo-śmietanowym ze szpinakiem i pomidorami, zapiekane i podane z chrupiącą razową bagietką. By smak był wykwintny, a portfel ocalał dodamy odrobinę białego półwytrawnego wina i puder z borowików (sproszkowane suszone grzyby). Masło i oliwa – hop na patelnię - muszą się rozgrzać. Dodajemy siekaną cebulę, po chwili czosnek i grzyby. Lekko solimy, przysmażamy i dodajemy kolejno wino, szpinak i pomidorki (w całości). Teraz puder z borowików, śmietana, ser i zioła. Mieszamy i do foremki lekko natartej oliwą dajemy. Na koniec jeszcze grzyby w śmietanie posypujemy serem i do pieca. Podajemy, gdy lekko się zrumienią z grzanką i kubeczkiem maślanki lub jogurtu.
Sandacz pieczony z grzybami z ziołową czapką i puree z selera
Składniki:
filet z sandacza lub innej białej ryby
mała garść suszonych grzybów
oliwa
gałązka estragonu ewentualnie tymianku i rozmarynu
70 ml białego wina
1 łyżeczka masła
1 kopru włoskiego
1 marchewka
wywar grzybowy, grzyby
wino
zioła
żółtko
śmietana 18%
Przygotowanie:
Moczymy suszone grzyby, a następnie gotujemy je w tej samej wodzie ok. 25 min z dodatkiem włoszczyzny, ale bez kapusty. Jeśli lubimy koper włoski zwany fenkułem kroimy w jak najdrobniejsze płatki (np. maszynką do chleba lub trzemy na tarce), marchewkę ciachamy w kostkę. Zioła rwiemy na drobne. Te wszystkie składniki mieszamy z oliwą i winem i rozkładamy na blasze do pieczenia. Przechodzimy do rybki. Będzie delikatna, pieczona i smażona zarazem, pachnąca grzybami i ziołami. Filet dzielimy na poprzeczne kawałki szerokości ok. 3 cm. Solimy i pieprzymy. Smażymy kawałki ryby z jednej strony na bardzo rozgrzanej oliwie. Przekładamy je na blachę, zakrywamy folią i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 70 stopni C na ok. 30 min. W tym czasie robimy puree z ugotowanych ziemniaków z selerem, oliwą i koprem. Sos robimy z zmiksowanych grzybów i gotujemy z dodatkiem wina. Na koniec dodajemy śmietany i żółtko, jeszcze raz miksujemy i gotowe. Serwujemy puree na tym rybka i sos dookoła, jeszcze tylko świeże zioła i kiełki do dekoracji.
Tadźin z suszonych grzybów i cebuli
Składniki:
20 dkg suszonych grzybów
1 kg czerwonej cebuli
80 ml oliwy z oliwek
mielony imbir
pieprz
szczypta cynamonu
brązowy cukier
szklanka czerwonego wina
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć w czerwonym winie i pozostawić na kilka godzin. Cebulę posiekać w drobne piórka i przełożyć do naczynia. Pozostałe składniki wymieszać i zalać nimi cebulę – odstawić na 2 godz. Po upływie wyznaczonego czasu, cebulę i grzyby przełożyć do garnka, przykryć folią aluminiową i pokrywą. Dusić w piekarniku około 45 minut do 1 godz.
Pierożki z suszonym borowikiem i żurawiną w sosie szpinakowym
Ciasto:
250 g – 300 g mąki
150 ml – 200 ml wody
Sól
Farsz:
100 g suszonych borowików
200 g mielonej wieprzowiny najlepiej z szynki
garść prażonych migdałów
kilka łyżek żurawiny ze słoika
odrobina sosu grzybowego
sól / pieprz
odrobina oliwy z oliwek, aby farsz nie był suchy
sos:
500 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
szklanka śmietany 30%
sól / pieprz
Przygotowanie:
Do misy wsypać przesianą mąkę dodać wodę i wymieszać. Przełożyć na stolnicę, zagnieść i odłożyć na pół godziny. Przygotować farsz: borowiki namoczyć w ciepłej wodzie (około 20 minut) i posiekać. Wszystkie składniki farszu wymieszać na jednolitą zwięzłą masę. Ciasto wyłożyć ponownie na stolnicę i wałkować na rulon o średnicy 2,5 cm. Pokroić na cienkie plasterki i spłaszczyć, a następnie rozwałkować. Na środku każdego krążka położyć odrobinę farszu i zagniatać na pierożka. Gotować w osolonej wodzie około 5 min. Szpinak przesmażyć z czosnkiem, połączyć ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Gotowe pierożki podawać polane sosem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"