Przepisy kulinarne

Kuchnia grzybowa - przepisy

Brygida bardzo lubi grzyby, uważa, że są najlepszym polskim towarem eksportowym, teraz jest sezon na borowiki o prawdziwki, często wykorzystuje grzyby w swojej kuchni. Dziś w "Dzień Dobry TVN" pokazała nam co można przy ich pomocy wyczarować.

Pasztet grzybowy

Składniki:


0,5 kg maślaków


0,5 kg podgrzybków


2 kajzerki


2 cebule


2 jajka


sól


pieprz


masło do wysmarowania formy


tarta bułka do wysypania formy


liście laurowe – do dekoracji



Sposób przygotowania:


1. Czyścimy maślaki (należy usunąć śluzową skórkę z kapeluszy) oraz podgrzybki - myjemy i wrzucamy na wrzątek na 2-3 minuty.


2. Bułkę moczymy w wodzie.


3. Cebule, w całości, bez obierania pieczmy przez ok. 15 min. w piekarniku


4. Grzyby mielimy w maszynce razem z lekko odciśniętą bułką i upieczoną cebulą (UWAGA! teraz usuwamy łupinki) 


5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


6. Masę wkładamy do foremki posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Na wierzchu możemy ułożyć liście laurowe


7. Pieczemy przez ok. 30 min. w temp. 170

0

C.



Ziemniaki faszerowane suszonymi grzybami

Składniki:


6 ziemniaków (po 1 na osobę),


10 dkg suszonych grzybów


10 dkg owczego sera


2 cebule


2 łyżki masła


sól, pieprz


150 ml śmietany 30%


natka pietruszki


tymianek



Sposób przygotowania:


1. Farsz: moczymy grzyby, gotujemy i drobno siekamy.


2. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę.


Kiedy cebula się zarumieni dodajemy grzyby, tymianek i wlewamy śmietanę dusimy farsz do czasu aż zgęstnieje.Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną w kostkę bryndzę, delikatnie solimy (ser już jest dość słony) i pieprzymy.


3. Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok. 20 min. Ugotowane ziemniaki musimy przekroić wpół i wypełnić farszem. Pieczemy pół godziny w temp. 180

0

C. UWAGA! Danie jest równie dobre bez dodatku sera. Grzyby musimy namoczyć i odlać z nich wodę w przeciwnym razie mogą być gorzkie.



Sałatka z grzybami kiszonymi

Składniki:


15 dkg grzybów kiszonych


4 ugotowane i obrane ziemniaki sałatkowe


2 jabłka winne


3 jajka na twardo


1 cebula


majonez


cukier – do smaku


czosnek – do smaku


sól



Sposób przygotowania:


1. Grzyby odcedzamy z zalewy.


2. Cebulę kroimy w kostkę i blanszujemy.


3. Pozostałe składniki pokroić tak jak nam podpowiada fantazja.


4. Majonez doprawiamy cukrem i roztartym z odrobiną soli czosnkiem.


5. Sałatkę mieszamy z tak przygotowanym sosem.


6. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min., żeby smaki zdążyły się „przegryźć”



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
70
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0