Materiał promocyjny

Kuchnia gruzińska

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Aidę i jej córkę Alicję, które zaprezentowały nam tradycyjną, gruzińską kuchnię.

Chacza-puri

Składniki na 2 placki średniej wielkości:

Jogurt naturalny 250 ml.

Soda 1 herbacianej łyżki

Sól 1/3 herbacianej łyżki

Mąka pszenna (tortowa) 1 kg

Ser gouda 250 g

Twaróg półtłusty 150 g

Masło 125 g

To są składniki na ciasto niedrożdżowe, można zamiast tego zrobić na cieście drożdżowym .

Przygotowanie:

Ser gouda zetrzeć na tarce i zmieszać z twarogiem, dodać soli do smaku. Z ciasta uformować 2 placki. Na środek placków położyć ser. Zamknąć ser w środku ciasta podnosząc brzegi ciasta do góry i zlepić je na środku (jako tobołek z chusteczki). Przygnieść tak by wyszedł okrągły placek o grubości 1-2 cm. Placek położyć na suchą i mocno rozgrzana patelnię. Przykryć pokrywką. Gdy ciasto zarumieni się od spodu, przewrócić na drugą stronę. Przyrumienioną część posmarować masłem i ponownie nakryć pokrywką. Gdy druga strona ciasta zarumieni się zdjąć z patelni i również posmarować masłem. Po ok. 2 min. Pokroić na 6-8 trójkątnych kawałków.

Podawać na gorąco.

Bakłażany

Składniki:

Bakłażan 2-3 szt.

Papryka czerwona słodka 2 szt.

Pomidory dojrzałe 3 szt. Lub pomidory w puszce (całe)

Cebula 3 szt.

Kolędra 1 pęczek

Sok pomidorowy 250 ml.

Czosnek 3-4 ząbki

Oliwa z oliwek (do smażenia)

Przyprawy (sól, pieprz czarny)

Przygotowanie:

Bakłażany obrać i pokroić w koła, posolić i pozostawić na 40-60 minut. Kiedy puszczą sok, to go wyciskamy w ręczniku papierowym. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Oddzielnie smażymy pokrojoną paprykę. Gdy się trochę zarumieni dodajemy cebulę i dalej smażymy do uzyskania przez cebulę koloru złotego. Następnie dodajemy obrane ze skórki drobno pokrojone pomidory. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy wcześniej podsmażone bakłażany i zalewamy sokiem pomidorowym. Dusimy na małym ogniu 2-3 minuty. Dodajemy przyprawy do smaku, wyciskamy czosnek i na sam koniec drobno posiekaną kolendrę. Można podawać na ciepło lub na zimno, jako przekąskę.

Lula-Kabap

Składniki:

Po pół kg mięsa wołowego i wieprzowego (może być tłuste)

6 cebul

50 g wódki

50 g wody

pęczek natki pietruszki

pół cytryny lub 10 g octu

sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso i 5 cebul zmielić, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać wodę oraz wódkę. Na cienkim, długim nożu uformować "kiełbaskę" i delikatnie zsunąć z noża. Tak przygotowane "kiełbaski" można zapiec w piekarniku lub usmażyć na patelni (na oleju). Pozostałą cebulę pokroić w półplasterki, wymieszać z solą, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i polać sokiem z cytryny albo octem. Usmażone lub zapieczone mięso wyłożyć na półmisek i posypać cebulą z dodatkami.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości