Materiał promocyjny

Kuchnia gruszkowa

Kuchnia gruszkowa
Kuchnia gruszkowa
Jesienią chętnie sięgamy po potrawy, które pachną mijającym latem. Joseph Seeletso przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN proste dania z gruszki.

Serek kozi zawinięty w bakłażana i sałatka z gruszki

Składniki:

4 kuleczki sera koziego

4 grillowane plastry bakłażana

1 łyżeczka suszonego lubczyku

1 gruszka

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka białego wina

Przygotowanie:

Posyp ser lubczykiem, owiń bakłażanem, żeby powstały zgrabne pakieciki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz 8 minut. Pokrój gruszkę w zapałkę, skrop oliwą i winem.

Filet wieprzowy w skorupce z kasztana i wędzonych gruszek

Składniki:

4 filety wieprzowe

2 obrane gruszki

2 łyżki zmiażdżonych kasztanów

1 cygaro (zmiażdżone rękami)

2 łyżeczki oliwy z oliwek

2 łyżeczki soku z cytryny

sól, pieprz

2 łyżki rozpuszczonego masła

Przygotowanie:

Zamarynuj mięso w oliwie, soku z cytryny przez godzinę. Dopraw solą i pieprzem, oprósz kasztanami i grilluj 8 minut. Na dnie woka połóż cygaro. Ustaw na woku metalową kratkę i przykryj ją folią aluminiową. Gruszki posmaruj rozpuszczonym masłem i ułóż na folii. Przykryj pokrywką i ustaw na małym ogniu na 3 minuty. Zdejmij z ognia, nie odkrywaj i odczekaj, co najmniej 10 minut. Podawaj z mięsem.

Karmelizowana kruszonka gruszkowa

Przygotowanie:

1 kg gruszek (obranych i pokrojonych w kostkę)

200 g brązowego cukru

1 łyżeczka mielonego kardamonu

100 g pekanów

100 ml likieru gruszkowego

masło

na kruszonkę:

200 g mąki

100 g brązowego cukru

100 g masła pokrojonego w kostkę

100 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj dobrze w misce. W garnuszku wymieszaj cukier, masło, gruszki i kardamon – podgrzej na dużym ogniu, aż powstanie złocisty karmel. Odstaw na bok, przelej do foremki do pieczenia, posyp orzechami, zalej likierem i posyp kruszonką.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości