Materiał promocyjny

Kuchnia grecka - przepisy

Grek Theofilos Vafidis, który w Polsce mieszka od wielu lat, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania kuchni greckiej. Nadają się one idealnie do jedzenia w upalne dni.

Sałatka biało-czerwona, czyli ser Feta z arbuzem na słodko

Składniki na 4 porcje:

1/2 średniego arbuza

300 g sera Feta

100 g jogurtu greckiego

4-8 kromek ciemnego pieczywa

4 łyżeczki miodu

liście mięty

Przygotowanie:

Należy schłodzić wszystkie składniki. Plastry sera Fety kroimy w poprzek tak, by powstały trójkąty o grubości 1 cm. Arbuz kroimy na części o szerokości plastra sera, oczyszczamy ze skórki i górnej miękkiej części, układamy na przemian z serem, przekładamy pokrojonym liściem mięty. Obok wykładamy łyżką jogurt i polewamy go łyżeczką miodu. Podajemy z ciemnym pieczywem.

Dorada w sosie kiwi

Składniki:

1 dorada

4 kiwi

2 cytryny

20 g zasmażki jasnej

30 g masła

oliwa z oliwek

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Cytrynę i kiwi kroimy w plasterki, myjemy, czyścimy i patroszymy rybę. Wnętrze ryby solimy, pieprzymy i dodajemy po plasterku cytryny i kiwi. Na jej bokach robimy 3-4 nacięcia, w które wkładamy 1 plasterek cytryny i kiwi. Układamy rybę do naczynia żaroodpornego, polewając na dole i na górze oliwę pieczemy około 20 min. Sos kiwi: obieramy i kroimy i wykrajamy pestki następnie włożymy kiwi do wrzątku 3-4 minuty, potem odcedzamy i miksujemy. Rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy do niego kiwi, sok z jednej cytryny, sól oraz zasmażkę.

Polędwiczki z zieloną fasolką i greckim serem Halloumi

Skład na 4 porcje:

600 g polędwiczki wieprzowej

200 g świeżej zielonej fasolki

4 łyżki Oliwy z oliwek Xenios – o smaku cytrynowym

2 ząbki czosnku drobno posiekany

Sok z 1 limonki

2 łyżki brązowego cukru

Sos:

2 łyżki świeżej kolendry

1 łyżeczka grubej soli

1 łyżeczka pieprzu ziarnisty – lekko zmiażdżony

250 g ser Halloumi

Przygotowanie:

Liście kolendry drobno siekamy i ucieramy w moździerzu wraz z solą i sokiem z limonki. Fasolkę krótko gotujemy. Polędwiczkę kroimy na wąskie paski, podgrzewamy oliwę z czosnkiem na małym ogniu i dodajemy mięso – zwiększamy ogień, dodajemy kolendrę, pieprz i cukier, smażymy aż nabierze odpowiedniego koloru. Pod koniec dodajemy fasolkę i serwujemy. Ser Halloumi kroimy w plastry, obsmażamy na złoty kolor, po wyjęciu kroimy w kostkę i posypujemy na wyłożone mięsko z fasolka.

Palce lizać!

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości