Przepisy kulinarne

Kuchnia grecka - przepisy

Grek Theofilos Vafidis, który w Polsce mieszka od wielu lat, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania kuchni greckiej. Nadają się one idealnie do jedzenia w upalne dni.




Sałatka biało-czerwona, czyli ser Feta z arbuzem na słodko

Składniki na 4 porcje:
1/2 średniego arbuza
300 g sera Feta
100 g jogurtu greckiego
4-8 kromek ciemnego pieczywa
4 łyżeczki miodu
liście mięty

Przygotowanie:
Należy schłodzić wszystkie składniki. Plastry sera Fety kroimy w poprzek tak, by powstały trójkąty o grubości 1 cm. Arbuz kroimy na części o szerokości plastra sera, oczyszczamy ze skórki i górnej miękkiej części, układamy na przemian z serem, przekładamy pokrojonym liściem mięty. Obok wykładamy łyżką jogurt i polewamy go łyżeczką miodu. Podajemy z ciemnym pieczywem.

Dorada w sosie kiwi

Składniki:
1 dorada
4 kiwi
2 cytryny
20 g zasmażki jasnej
30 g masła
oliwa z oliwek
Sól i pieprz

Przygotowanie:
Cytrynę i kiwi kroimy w plasterki, myjemy, czyścimy i patroszymy rybę. Wnętrze ryby solimy, pieprzymy i dodajemy po plasterku cytryny i kiwi. Na jej bokach robimy 3-4 nacięcia, w które wkładamy 1 plasterek cytryny i kiwi. Układamy rybę do naczynia żaroodpornego, polewając na dole i na górze oliwę pieczemy około 20 min. Sos kiwi: obieramy i kroimy i wykrajamy pestki następnie włożymy kiwi do wrzątku 3-4 minuty, potem odcedzamy i miksujemy. Rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy do niego kiwi, sok z jednej cytryny, sól oraz zasmażkę.

Polędwiczki z zieloną fasolką i greckim serem Halloumi

Skład na 4 porcje:
600 g polędwiczki wieprzowej
200 g świeżej zielonej fasolki
4 łyżki Oliwy z oliwek Xenios – o smaku cytrynowym
2 ząbki czosnku drobno posiekany
Sok z 1 limonki
2 łyżki brązowego cukru
Sos:
2 łyżki świeżej kolendry
1 łyżeczka grubej soli
1 łyżeczka pieprzu ziarnisty – lekko zmiażdżony
250 g ser Halloumi

Przygotowanie:
Liście kolendry drobno siekamy i ucieramy w moździerzu wraz z solą i sokiem z limonki. Fasolkę krótko gotujemy. Polędwiczkę kroimy na wąskie paski, podgrzewamy oliwę z czosnkiem na małym ogniu i dodajemy mięso – zwiększamy ogień, dodajemy kolendrę, pieprz i cukier, smażymy aż nabierze odpowiedniego koloru. Pod koniec dodajemy fasolkę i serwujemy. Ser Halloumi kroimy w plastry, obsmażamy na złoty kolor, po wyjęciu kroimy w kostkę i posypujemy na wyłożone mięsko z fasolka.

Palce lizać!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
82
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0