Faszerowana cukinia, ziemniak i kapusta. Najlepsze przepisy Andrzeja Polana

Poznaj przepisy na faszerowanego ziemniaka, faszerowaną cukinię i... faszerowaną kapustę!

Zobacz też:

Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!

PRZEPISY:

Ziemniak faszerowany serem, sałatka z fasolki, kukurydzy, cebuli, pomidorów i oliwek

  • 10 ziemniaków
    • twaróg wędzony
      • 1 pęczek zielonej cebuli
        • 100 g ser dojrzewający
          • koper
            • pieprz czarny, sól
              • boczek wędzony w plastrach (surowy)

                Ziemniaki wrzucamy do wody, gotujemy na wpół miękko. Podgotowane przekładamy do zimnej wody, studzimy. Na patelni przesmażamy cebulkę, łączymy z twarogiem, serem dojrzewającym. Ziemniaki przekrawamy, środki wydrążamy łyżeczką , drobno siekamy i dodajemy do twarogu. Jeszcze koperek, spora ilość pieprzu czarnego. Farszem wypełniamy ziemniaki, owijamy boczkiem i wstawiamy do pieczenia.

                • 1 puszka kukurydzy
                  • 120 g fasolki szparagowej
                    • czerwona cebula
                      • 3-4 pomidory dobre polskie
                        • czarne oliwki
                          • olej słonecznikowy
                            • ocet winny

                              Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy sparzoną fasolkę zieloną pokrojoną na małe kawałki, kukurydzę, oliwki, cebulę czerwoną. Z oleju, octu i musztardy przygotowujemy sos i dodajemy do warzyw. Upieczone ziemniaki podajemy na warzywach

                              Cukinia faszerowana jabłkami otoczona mięsem

                              • 4 cukinie
                                • świeża szałwia
                                  • 2 jabłka
                                    • chrzan śmietankowy
                                      • ricotta
                                        • masło

                                          Z cukinii wydrążamy środki i kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy i kroimy w podobną kostkę co cukinię. Na maśle klarowanym przesmażamy cukinię, jabłka, dodajemy szałwię. Lekko przestudzamy i łączymy z serem ricotta wymieszanym z chrzanem. Doprawiamy pieprzem i farszem wypełniamy cukinię.

                                          • 800 g mięsa z łopatki wołowej
                                            • 2 jajka
                                              • 2 cebule
                                                • 2 łyżki jogurtu gęstego
                                                  • natka pietruszki
                                                    • 2-3 łyżki bułki tartej

                                                      Mięso mielimy w maszynce do mięsa, łączymy z przesmażoną cebulą, i pozostałymi składnikami. Wyrabiamy wszystko na spójną masę. Na pergamin wykładamy masę mięsną i kładziemy do środka cukinię. Zwijamy niczym pieczeń rzymską. Wstawiamy do pieczenia.

                                                      • 3-4 pomidory
                                                        • czerwona cebula
                                                          • olej słonecznikowy
                                                            • sól, pieprz
                                                              • ocet winny
                                                                • skórka z cytryny

                                                                  Pomidory kroimy w drobną kostkę, dodajemy cebule, olej, ocet winny, skórkę z cytryny, pieprz i sól.

                                                                  Kapusta faszerowana ziemniakami i kaszanką

                                                                  • 2 młode kapusty
                                                                    • 3-4 ziemniaki duże
                                                                      • 600 g kaszanki
                                                                        • 150 g kaszy jęczmiennej drobnej
                                                                          • natka pietruszki
                                                                            • 100 g pieczarki
                                                                              • 2-3 łyżeczki musztarda rosyjska
                                                                                • szczypiorek
                                                                                  • 2 gazy bawełnianej

                                                                                    Ziemniaki kroimy w plastry najlepiej na szatkownicy, parzymy w gorącej wodzie z dodatkiem soli. Sparzone przekładamy do zimnej wody i odstawiamy do przestudzenia. Na patelni przesmażamy pieczarki dodajemy kaszę, chwilę razem smażymy i podlewamy sukcesywnie gorącą wodą. Kiedy tylko kasza będzie prawie miękka dodajemy szczypiorek, kaszankę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy musztardą, pieprzem czarnym. Dodajemy natkę pietruszki. Niedużą miskę wykładamy gazą. Na nią kładziemy 3-4 liście kapusty, plastry ziemniaka i kaszankę. Ponownie kładziemy porcje kapusty, ziemniaków i kaszanki. Gazą ściągamy naszą przekładankę w kulę, nadając jej kształt głowy kapusty. Wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Podajemy z sosem z chrzanu i śmietany.

                                                                                    • 200 g chrzan śmietankowy
                                                                                      • 500 ml śmietanki 36 proc
                                                                                        • koperek

                                                                                          Śmietankę zagotowujemy, dodajemy chrzan, doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec spora ilość koperku.

                                                                                          Więcej:

                                                                                          Zobacz film: Przepis na faszerowaną cukinię, źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości