Materiał promocyjny

Kuchnia Fair trade - przepisy

Sprawiedliwy Handel, czyli Fair trade – to międzynarodowy ruch konsumentów, organizacji pozarządowych i firm importerskich i handlowych, spółdzielni drobnych producentów w krajach Trzeciego Świata. Dąży on do wyeliminowania ubóstwa z krajów Południa poprzez zapewnienie producentom w Afryce, Azji i Ameryce Łacińskiej równych szans dostępu do rynków w krajach Północy. Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN dania, w których wykorzystali produkty Fair trade.

Tabulleh z komosy ryżowej na papadzie podany

Składniki dla 4 osób:

1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej lub kus-kusu (wg. przepisu na opakowaniu) - Fair trade

2 pomidory malinowe

pęczek mięty

pęczek natki pietruszki

ew. pęczek kolendry

sok z połowy cytryny

6 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego - Fair trade

3 ząbki czosnku

ew. garść prażonych orzechów nerkowca - Fair trade

ew. kilka kropli oleju z orzechów brazylijskich dla aromatu i ozdoby - Fair trade

2 papady wypiekane lub smażone

Przygotowanie:

Papady czosnkowe, masala lub naturalne smażymy na złoto w głębokim tłuszczu i osuszamy. Ugotowaną i ostudzoną komosę łączymy z posiekanymi ziołami - natką, miętą i kolendrą. Przygotowujemy sos: siekany czosnek, oliwa i cytryna - wszystko mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli chcemy wyostrzyć smak, możemy dodać drobno posikane chili świeże lub z zalewy. Komosę, zioła i pomidory łączymy z sosem, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i serwujemy z chrupiącym pieczywem. Sałatkę możemy posypać prażonymi nerkowcami i lekko skopić aromatyczną oliwą.

Łosoś na ziarnach kawy z liliowym ryżem

Składniki:

20 dkg filetów z łososia

10 ziaren kawy - Fair trade

1 łyżeczka masła

2 łyżki cukru trzcinowego - Fair trade

1 łyżka pokrojonej czerwonej cebuli

50 ml Bacardi

filiżanka ryżu

2 ząbki czosnku

1 cebula szlotka

1 łyżka chili Chutney mango - Fair trade

1 łyżka oleju z awokado - Fair trade

Przygotowanie:

Łosoś:

Na patelni karmelizujemy cukier i dodajemy masło. Cebulę siekamy w drobną kostkę i przysmażamy na maśle i karmelu. Dorzucamy ziarnka kawy, pokrojonego w grube kawałki łososia i podlewamy Bacardi.

Ryż:

W garnku przysmażamy czosnek, szalotkę, ryż, dolewamy wody i solimy. Gotujemy ryż, przekładamy go do miseczki, gdzie mieszamy go z dodatkami. Podajemy łososia przykrytego lekko ryżem i polanego odparowanym sosem.

Dzika frappe jakich mało, czyli sprawiedliwa kawa na zimno

Składniki:

1 espresso z dzikiej kawy - Fair trade

50 ml syropu truskawkowego lub bananowego - Fair trade

100 ml bitej śmietany

kilka kostek gorzkiej czekolady - Fair trade

kulka lodów pistacjowych

Przygotowanie:

Przygotowujemy syrop - siekane owoce karmelizujemy w równych proporcjach z cukrem i odrobiną wody. Podgrzewamy, uzyskania gęstej miodowej konsystencji. Odstawiamy do wystygnięcia. Espresso gotowane przez moment z trzema ziarenkami kardamonu i szczyptą cynamonu również odstawiamy na chwilę do chłodnego miejsca. Śmietanę mieszamy z posiekaną czekoladą. Wysoką szklankę wypełnimy syropem - kulka lodów hop, kawa i bita śmietanka lub jogurt.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości