Przepisy kulinarne

Kuchnia Fair Trade

Dziś w naszej kuchni socjolożka Paula Bialska i studentka Anna Langner opowiedziały nam więcej o idei Fai Trade i przygotowały dla nas kilka potraw związanych z tematem.

Zupa Eko-dyniowa z Mlekiem Kokosowym

Składniki:


1 kg dyni, obranej i pokrojonej na kawałki


40g masła


1 średniej wielkości cebula, drobno pokrojona


2 ząbki czosnku, posiekane


2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego


2 łyżeczki mielonej kolendry


1,5 szklanki wywaru warzywnego


3 szklanki wody


1 puszka mleka kokosowego


1 łyżka posiekanego szczypiorku lub kolendry



Sposób przygotowania:


Masło należy rozgrzać w garnku, dodać cebulę i czosnek oraz kmin i kolendrę. Dusić na małym ogniu ok. 10 minut, aż cebula zmięknie. Następnie dodać dynię. Wlać wywar i wodę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować zupę ok. 20 minut aż dynia zmięknie - czas gotowania zależy od gatunku dyni. Zupę zmiksować, dodając mleko kokosowe. Podawać z szczypiorkiem lub kolendra.



Czekoladowa rozpusta z produktów fairtrade

Składniki:


50 g kakao w proszku - produkt FT


220 g cukru trzcinowego - produkt FT


85 g startej gorzkiej czekolady - produkt FT


2 żółtka z jajka "0" z chowu ekologicznego


30 g migdałów w proszku


50 g mąki


4 białka z jajek "0"


12 silikonowych foremek do muffinków



Sposób przygotowania:


Wymieszać cukier z kakao(przesiać). Dodać 125 ml wrzącej wody, dodać czekoladę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać żółtka, migdały i mąkę. Ubić piane z białek i dodawać stopniowo do czekoladowej masy. Umieścić ciasto w foremkach. Piec 20 min w piecu nagrzanym do 160st.



Porzucona zapiekanka

Składniki:


Warzywa, które mamy w domu, pozostałości, wyglądają pozornie nieświeżo, ale odpowiednio przygotowane są pycha! (mogą to być: cukinia, pomidor, papryka, kalafior, brokuł, bakłażan i dużo innych, to co masz  w domu!)


Do smaku: suszone pomidory (zrobione przez nas dzień wcześniej) lub polskie kupione w słoiku


Ser, najlepiej o mocnym smaku: rokpol, kozi brie, oscypek, feta.


Oliwa


Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, oregano


Jeśli chcemy danie bardziej urozmaicić można dodać kawałki łososia, wcześniej podmsażonego na patelni.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
87
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0