Przepisy kulinarne

Kuchnia egipska

Jak przyrządzić falafel lub shish kebab z wołowiny? Zobacz, jak to zrobił Józek w Dzień Dobry TVN!

Słynne egipskie danie - Koshary

Składniki:


2 szklanki ugotowanego ryżu


2 szklanki ugotowanego makaronu penne


2 łyżki białego octu winnego


1 zmiażdżony ząbek czosnku


1 szklanka zmiażdżonej soczewicy


1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów (bez pestek)


1 12 łyżki cukru


1 łyżeczki kminu


1 łyżeczki cynamonu


12 łyżeczki soli


1 łyżeczki zmiażdżonego czerwonego pieprzu


2 średnie cebule



Przygotowanie:


Wymieszaj ryż z makaronem. Nałóż łyżką na dno płytkiego talerza. Wymieszaj ocet winny z 1 łyżeczki kminu i czosnkiem w misce. Dodaj soczewicę, wymieszaj i ułóż na ryżu. Wymieszaj pomidory z wodą, cukrem, cynamonem, solą i czerwonym pieprzem w garnuszku. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Ułóż pomidory na soczewicy. Możesz podać z podsmażoną na złoto cebulką.



Falafel

Składniki:


400 g ciecierzycy (namoczonej przez noc w wodzie)


1 posiekany ząbek czosnku


4 łyżki świeżej kolendry


4 łyżki świeżej pietruszki


1 łyżeczka mielonej kolendry


2 łyżki mąki


1 posiekana mała cebula


1 posiekana papryczka chili


2 łyżki posiekanych łodyżek selera


2 łyżki posiekanej marchewki


Sól i pieprz


Olej do smażenia



Przygotowanie:


Osusz ciecierzycę. Wrzuć do robota kuchennego razem z cebulą, czosnkiem, chili, marchewką, selerem i ziołami. Zmiksuj na pastę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj mieloną kolendrę i mąkę, wymieszaj. Zrób z masy kulki wielkości piłek do golfa. Rozgrzej olej na patelni, dodaj kuleczki i smaż po 3 minuty z każdej strony. Podawaj z chlebem pita i sałatką z pomidorów.



Shish Kebab z wołowiny

Składniki:


500 g mielonej wołowiny


1 mała cebula, posiekana


1 zmiażdżony ząbek czosnku


1 łyżeczka kminu rzymskiego


1 łyżeczka suszonego oregano


1 łyżeczka posiekanej kolendry


1 łyżeczka tymianku


2- 3 łyżki oleju



Przygotowanie:


W misce wymieszaj wszystkie składniki poza olejem. Uformuj z masy podłużne kotleciki. Nabij na patyki do szaszłyków. Rozgrzej olej na patelni i usmaż na nim kebaby (po 3 minuty z każdej strony), przykryj i smaż kolejne 3 -5 minut. Podawaj z ryżem.



Pita nadziewana mielonym mięsem

Składniki:


2 1 łyżeczki drożdży instant


12 szklanki letniej wody


3 1 szklanki mąki


1 1 łyżeczki soli


1 łyżeczka cukru


1 szklanka ciepłej wody


mięso mielone przygotowane, jak w przepisie na shish kebab



Przygotowanie:


Rozpuść drożdże w 1 szklanki letniej wody, dodaj cukier, pozostaw do wyrośnięcia. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj drożdże i stopniowo wlewaj wodę. Wyrabiaj 10 minut aż ciasto będzie elastyczne. Stolnicę oprósz mąką. Ciasto uformuj w rulon. Pokrój na mniejsze kawałki, z każdego kawałka zrób mały placuszek. Posmaruj blachę do pieczenia olejem, ułóż placuszki a na nich miksturę z mięsa. Przykryj kolejnym placuszkiem. Zalep brzegi. Posmaruj olejem i piecz w 200 stopniach przez 30 minut.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
61
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0