Materiał promocyjny

Kuchnia dziecinnie prosta

Karolina Malinowska z dumą przyznaje, że sama nauczyła się przygotowywania wielu pysznych rzeczy. Sprzyja temu fakt, że uwielbia gotować i chętnie spędza czas właśnie przy gotowaniu. Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" wraz z dziećmi z Pracowni Twórczego Rozwoju Bam Bam przygotowała dla nas kilka smakołyków.

Pieczony sandacz w sosie

ogórkowo-żurawinowym

Składniki:

Porcja dla 4 osób:

1 filet z sandacza

1 opakowanie przyprawy do ryb Prymat

3 łyżki oliwy z oliwek

Sos:

1 świeży ogórek

50 ml jasnego kremu balsamico

40 g cukru żelującego

100 g suszonej żurawiny amerykańskiej

1 łyżka oliwy z oliwek

1 limonka

1 pęczka kolendry

sól, pieprz biały

Sposób przygotowania:

Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawę do ryb wymieszać

z oliwą, powstałą marynatą natrzeć sandacza i odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Następnie rybę piec przez 20-30 minut w temperaturze 180C. Ogórka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Limonkę obrać ze skórki, wycisnąć sok. Listki kolendry opłukać i drobno posiekać, żurawinę pokroić. Jasny krem balsamico gotować przez 3 minuty z cukrem żelującym. Dodać ogórka, skórkę i sok z limonki oraz żurawinę i gotować przez 2-3 minuty na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem, dodać kolendrę i oliwę z oliwek, wystudzić. Sandacza ułożyć na półmisku i polać sosem. Tak przygotowaną rybę podawać

z chrupiącą bagietką.

Egzotyczna zupa kokosowo-żurawinowa

Składniki:

Porcja dla 4 osób:

500 g cukini

400 ml niesłodzonego mleka kokosowego

200 g ananasa

1 łyżeczka marynowanego imbiru

3 łyżki soku z cytryny

papryka pikantna Prymat

100 g cebuli

50 g suszonej żurawiny amerykańskiej

2 łyżki oleju sezamowego

1 limonka

1 pęczka świeżej kolendry

6 łyżek sosu sojowego

sól, pieprz cayenne Prymat

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, pokroić w plasterki, a następnie podsmażyć na oleju sezamowym przez około 5 minut wraz z suszoną żurawiną, sokiem z cytryny, posiekanym imbirem i pikantną papryką. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Przyprawy zdjąć z ognia i połączyć z mlekiem kokosowym, a następnie dolać 600 ml wody lub bulionu warzywnego. Całość zagotować, dodać cukinię i gotować przez 5 minut na średnim ogniu. W międzyczasie pokroić i podsmażyć na oliwie świeżego ananasa, dodać do zupy. Limonkę wycisnąć, kolendrę umyć, osuszyć i posiekać. Sok z limonki i kolendrę wymieszać z sosem sojowym, dolać do zupy. Podawać z prażonymi, solonymi orzechami włoskimi.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości