Materiał promocyjny

Kuchnia dziecinne prosta

Inspiracją dla Anny Starmach są obrazy 4-letniej Aelita Andre, najmłodszej profesjonalnej malarki na świecie. Obrazy australijskiej artystki można obecnie obejrzeć w galerii Agora na nowojorskim Manhattanie. Jej sztuka cieszy się taką popularnością, że właściciele galerii sprzedali już 9 obrazów dziewczynki. Za jej obraz trzeba zapłacić od 4,5 tys. do nawet 10 tys. dolarów.

PLACEK PTYSIOWY Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

80 ml wody

100 ml mleka

1 łyżka cukru

75 g masła

100 g mąki

3 jaja

Masa twarogowa:

200 g sera białego mielonego

50 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

100 g posiekanych migdałów

Laska wanilii

100 g drobnego cukru

300 g obranych truskawek

Przygotowanie:

Zagotuj wodę z masłem i cukrem, wsyp mąkę, mieszaj około 3 minut, ściągnij z ognia, wbijaj pojedynczo jajka. 1 ciasta rozprowadź łyżką na blasze z papierem do pieczenia tworząc krąg, drugą połowę ciasta włóż do rękawa cukierniczego wyciskaj na blachę do pieczenia formując małe ptysie. Ciasto piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni, od czasu do czasu otwieraj piekarnik. Migdały wysyp na natłuszczony papier do pieczenia. Cukier drobny podgrzewaj aż otrzymasz karmel, wylej go na migdały, poczekaj aż ostygnie. Zastygnięte migdały „potraktuj” wałkiem lub rozdrobnij w melakserze. Ser wymieszaj z ziarenkami wanilii, śmietanka i kawałkami migdałów i łyżką cukru pudru. Upieczony spod ptysiowy posmaruj masa serową. Na brzegach okręgu ułóż ptysie. Środek posyp pokrojonymi truskawkami, całość posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżą miętą.

ZUPA OGÓRKOWA Z FETĄ

Składniki:

2 ogórki

1 ogórek kiszony

2 łyżeczki grubej soli

2 łyżki śmietany 22%

500 ml śmietanki

3 ząbki czosnku

1 opakowanie sera feta

Pęczek koperku

Przygotowanie:

Ogórki obieramy ze skórki, posypujemy sola i czekamy aż puszcza sok, następnie odciskamy nadmiar wody. Warzywa miksujemy w blenderze razem z czosnkiem, śmietaną, śmietanką, połowa koperku. Ser kroimy w drobna kostkę. Gotowa zupę przelewamy do miseczek, posypujemy koperkiem, dodajemy kawałki sera.

PSTRĄG Z BOCZKIEM I SALATKĄ ZE SZPINAKU

Składniki:

2 pstrągi

1 ząbek czosnku

8 plasterków boczku

Garść płatków migdałowych

60 g masła

Sałatka

500 g szpinaku

Sok z 1 cytryny

2 małe cukinie

Oliwa z oliwek

Sol, pieprz

Przygotowanie:

Ryba: Czosnek i migdały drobno posiekaj, wymieszaj z miękkim masłem. Takim farszem wypełnij wnętrza wypatroszonych ryb. Następnie każdą z nich owiń czterema plasterkami boczku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni około 25 minut.

Sałatka: Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć na na nią pokrojoną w plasterki cukinie, po 2 minutach dodaj umyty szpinak, dopraw odrobina soli, pieprzu i po 2 minutach przełóż na talerze, tuz obok pstrąga.

TARTA ZE SZPRAGAMI I JAJKAMI SADZONYMI

Składniki:

Ciasto:

200 g maki

100 g masła

szczypta soli

2 łyżki wody

Farsz:

Wiązka zielonych szparag

5 jaj

150 ml śmietanki 30%

30 g tartego parmezanu

Przygotowanie:

Składnik na ciasto dokładnie ze sobą wymieszaj, a następnie wstaw na pól godziny do lodówki. W miedzy czasie ugotuj szparagi. (włóż do garnka osolonym wrzątkiem i gotuj pod przykryciem około 8 minut). Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy, na dnie ułóż pokrojone szparagi, rozbij na nich 4 jaja (tak jak jajka sadzone. Całość polej śmietanką wymieszana z jednym jajem solą i parmezanem. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości