Przepisy kulinarne

Kuchnia dyniowa

Dynia jest typowo jesiennym warzywem. Można ją przyrządzić na tysiąc sposobów. Nasi dzisiejsi goście proponują kilka potraw z dyni: chipsy dyniowe pod czosnkową pierzynką, pierogi dyniowe, placuszki z dyni z kwaśną śmietaną i rydzami oraz kremową zupę z chilli i trawą cytrynową lub z czosnkiem i rozmarynem.

Chipsy dyniowe pod czosnkową pierzynką

Składniki:


dynia pokrojona w cienkie paski - w zależności od liczby - 1/2 garści na osobę


olej


łyżka mąki


sos na 2 osoby:


1/2 kubka śmietany


łyżka majonezu


2 ząbki czosnku


koperek


sól, pieprz



Przygotowanie:


Obrać dynię, usunąć pestki i pokroić w długie wąskie paski. Obtoczyć w mące i lekko przyprawić solą i pieprzem. Następnie smażyć w głębokim oleju, aż będą złote i chrupiące. Przed podaniem osączyć na papierowym ręczniku. Sos: Śmietanę wymieszać z majonezem. Czosnek obrać i posiekać razem z koperkiem, dodać do sosu. Podawać z sosem czosnkowym. Najlepiej smakują prosto z patelni.



Pierogi dyniowe

Składniki:


Ciasto:


2 szklanki mąki


1/2 szklanki wrzątku


2-3 łyżki oleju


Farsz:


375 g dyni


3 łyżki sera carskiego (ew. ser pleśniowy)


2 łyżki bułki tartej


ząbek czosnku


gałka muszkatołowa


3 łyżki pietruszki


sól, pieprz


ew. masło i szałwia



Przygotowanie:


Dynię obrać, usunąć pestki, a następnie zapiec, aż będzie miękka. Z ostudzonej dyni zrobić puree (użyć praski bądź posiekać na drobne kawałeczki). Puree wymieszać z serem carskim (bądź serem pleśniowym), bułką tartą i czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Ciasto zagnieść, wykroić szklanką kółka, środek wypełnić farszem. Ciasto złożyć na pół i skleić brzegi. Gotować do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podawać polane śmietaną bądź posypane odrobiną parmezanu. Możemy też schrupać je przesmażone z listkami szałwii uduszonymi na wiejskim maśle.



Placuszki z dyni z kwaśną śmietana i rydzami

Składniki:


garść startej na grubych okach dyni - najlepiej odmiana hakkaido (nie obieramy)


1/3 opakowania bryndzy


sól, pieprz


tymianek


1 łyżka mąki


2 łyżki bułki tartej


2 łyżki kwaśnej śmietany


2 łyżki masła


5 średnich rydzy



Przygotowanie:


Przygotowujemy ciasto na placuszki, mieszamy i wyrabiamy ser z dynią, ziołami i przyprawami. Do masy dodajemy mąkę i tartą bułkę, formujemy zgrabne małe placuszki i jeszcze raz obtaczamy w mące. Nasze perełki smażymy na oleju słonecznikowym, aż staną się mocno złociste i chrupiące. Na koniec dodajemy pokrojone rydze z dużą ilością masła - smażymy kilka minut. I finał. Ciepłe placuszki, zimna kwaśna śmietana i rydze. Biel i pomarańcz na talerzu... Wybornie!



Kremowa zupa z chilli i trawą cytrynową lub czosnkiem i rozmarynem

Składniki:


1 mała cebula


2 kubki pokrojonej w kostkę dyni


wywar warzywny


chili, trawa cytrynowa, kolendra, krewetki


lub czosnek, rozmaryn, oliwa, maślaki, kwaśna śmietana



Przygotowanie:


Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Najprostsza, najszybsza i absolutnie pyszna jest zupa krem. W różnych wersjach aromatycznych. Początek jest ten sam - smażymy cebule i przyprawy (np. czosnek i chilli, trawę cytrynową i korzeń kolendry lub np. garam masala). Po zeszkleniu dodajemy dynię, chwilę przesmażamy i zalewamy wywarem. Gotujemy nasze słońce do miękkości i miksujemy na aksamitny krem. Niektórzy dodają w trakcie blendowania śmietankę 36% lub mleko koksowe - w zależności od palety aromatów. Na koniec do wersji z czosnkiem proponuję przesmażone kurki i maślaki oraz kwaśną śmietanę lub prażone pestki dyni. Do wersji orientalnej, krewetki i kolendrę.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
59
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0