Materiał promocyjny

Kuchnia drożdżowa

Tomasz Jakubiak i grzegorz Łapanowski przygotowali: focaccia z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami, podana z tapenadą, drożdżowe bułeczki nadziewane boczniakami, chilli i kolendrą oraz grisini żytnie w trzech odsłonach z sosem błękitnym i winogronami.

Focaccia z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami, podana z tapenadą

Składniki:

1 kostki drożdży

Szklanka letniej wody

Łyżka oliwy z oliwek

Szczypta soli

Szczypta cukru

Mąka pełnoziarnista około 1,5 szklanki

Mąka pszenna około 1,5 szklanki

Garść oliwek

10 pomidorów suszonych

1 ząbek czosnku

Oliwa do posmarowania blachy

Dwie łyżki zielonych oliwek

Dwie łyżki czarnych oliwek

2 ząbki czosnku

Pół pęczka natki pietruszki

Bazyli świeża

Łyżka kaparów

Mała puszka anchois

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy , oliwę, cukier, sól i mąkę, w takiej ilości, aby powstało ciasto gęstsze niż naleśnikowe. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Oliwki i suszone pomidory drobno siekamy i mieszamy. Gdy rozczyn wyrośnie przerzucamy na deskę, dodajemy resztę mąki i oliwki z pomidorami. Zagniatamy, aż ciasto będzie się odklejało od rąk. Dzielimy na 2-3 części i odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Ciasto rozgniatamy na kwadrat lub prostokąt grubości około 1,5 cm. Wkładamy na blachę wcześniej posmarowaną oliwą i czosnkiem - do pieca na 10-13 min. W tym czasie wszystkie pozostałe składniki wkładamy do miksera i ucieramy na pastę z widocznymi kawałkami oliwek lub kaparów. Podajemy razem

Drożdżowe bułeczki nadziewane boczniakami, chilli i kolendrą

Składniki:

Około 1 kg mąki pszennej (lepiej jak jest pół na pół z mąką pełnoziarnistą)

Szklanka letniego mleka

Szczypta soli

Szczypta cukru

30 g świeżych drożdży

1 całe jajo

2 żółtka

3 łyżki roztopionego masła

15 dkg boczniaków

Łyżeczka świeżej drobno posiekanej chilli

Kilka ziaren kolendry

Kilka ziaren kminu rzymskiego

Odrobina masła do przesmażenia

Pól drobno posiekanej cebuli

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w części letniego mleka, dodajemy trochę mąki, sól, cukier i odstawiamy na 15 minut do wstępnego wyrośnięcia. Po upływie czasu dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy. Odstawiamy ponownie na około godzinę do wyrośnięcia. Na suchej patelni prażymy ziarna, zdejmujemy i gnieciemy na proszek. Patelnię lekko chłodzimy i dodajemy masło, boczniaki i chilli. Smażymy, aż boczniaki puszczą wodę i odparują. Doprawiamy przyprawami i odstawiamy na chwilę na sitko, aby woda odciekła do końca. Ciasto rwiemy po kawałku, formujemy placuszek i kładziemy na środku farsz. Zagniatamy kulkę i kładziemy na blachę na około 10 min do końcowego wyrośnięcia. Pieczemy w 190 stopniach około 20 – 25 min.

Grisini żytnie w trzech odsłonach z sosem błękitnym i winogronami

Ciasto:

1 1 szklanki mąki żytniej 2000 bio

1 1 szklanki mąki pszennej

1 kostki drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżka oleju

1 łyżka soli

3 szklanki wody

Dodatki:

Łyżka kminu rzymskiego

Łyżka ostrej papryki

Łyżka gruboziarnistej soli

Sos:

50 g sera lazur

100 ml jogurtu

3 łyżki oliwy

Kiść winogron

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z wodą, cukrem, olejem i solą i odstawiamy na ok. 10 min. Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżowym zaczynem. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min do uzyskania gładkiej konsystencji. Kiedy będzie gotowe dzielimy je na 3 bułki, smarujemy każdą z nich oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy cieniutkie placki i każdy z nich posypujemy osobno kminem, solą i papryką. Tniemy je na cienkie paluszki i wkładamy do pieca rozgrzanego do maksymalnej temperatury. Pieczemy na złoto na dolnej półce. Podajemy na ciepło i na zimno, z dipami, serami lub jako dodatek zamiast pieczywa. Do paluchów dobrze pasuje sos ze zmiksowanego jogurtu z lazurem i oliwą. Ser warto jest wcześniej pokruszyć by łatwiej się miksował. Paluchy podajemy z sosem, winogronami i lampką czerwonego wina.

Wrapsy piwne z grillowanymi boczniakami z bryndzą i grillowaną papryką

Ciasto:

1 1 szklanki mąki pszennej razowej

1 1 szklanki mąki pszennej

1 kostki drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżka oleju

1 łyżka soli

3 szklanki piwa niepasteryzowanego

Dodatki:

3 grillowane papryki

6 grillowanych boczniaków

Spora garść rukoli

2 serki bryndza – ok. 200 g

Sos jogurtowo lazurowy

Natka pietruszki

Przygotowanie:

Ciasto wyrabiamy tak jak w przypadku poprzedniego przepisu. Zamiast wody wykorzystujemy piwo. Po wyrobieniu dzielimy je na 6 bułeczek i pod przykryciem, skropione oliwą odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy będą gotowe wałkujemy je na cieniutkie placki, nakłuwamy widelcem i prażymy na średnio rozgrzanej patelni w obu stron lekko dociskając. Chcemy uzyskać złociste bąble. Gotowe placki możemy dodatkowo zgrillować. Zależy nam na tym by były elastyczne. Smarujemy je dowolnym sosem (np. takim jak w poprzednim przepisie) posypujemy rukolą i pozostałymi (wg. uznania) dodatkami – grillowaną papryką obraną ze skóry, boczniakami i kawałkami bryndzy. Placki rolujemy i podajemy zawinięte w serwetkę niczym kebab.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"