Tomasz Jakubiak i grzegorz Łapanowski przygotowali: focaccia z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami, podana z tapenadą, drożdżowe bułeczki nadziewane boczniakami, chilli i kolendrą oraz grisini żytnie w trzech odsłonach z sosem błękitnym i winogronami.Focaccia z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami, podana z tapenadą
Składniki:
1 kostki drożdży
Szklanka letniej wody
Łyżka oliwy z oliwek
Szczypta soli
Szczypta cukru
Mąka pełnoziarnista około 1,5 szklanki
Mąka pszenna około 1,5 szklanki
Garść oliwek
10 pomidorów suszonych
1 ząbek czosnku
Oliwa do posmarowania blachy
Dwie łyżki zielonych oliwek
Dwie łyżki czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
Pół pęczka natki pietruszki
Bazyli świeża
Łyżka kaparów
Mała puszka anchois
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy , oliwę, cukier, sól i mąkę, w takiej ilości, aby powstało ciasto gęstsze niż naleśnikowe. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Oliwki i suszone pomidory drobno siekamy i mieszamy. Gdy rozczyn wyrośnie przerzucamy na deskę, dodajemy resztę mąki i oliwki z pomidorami. Zagniatamy, aż ciasto będzie się odklejało od rąk. Dzielimy na 2-3 części i odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Ciasto rozgniatamy na kwadrat lub prostokąt grubości około 1,5 cm. Wkładamy na blachę wcześniej posmarowaną oliwą i czosnkiem - do pieca na 10-13 min. W tym czasie wszystkie pozostałe składniki wkładamy do miksera i ucieramy na pastę z widocznymi kawałkami oliwek lub kaparów. Podajemy razem
Drożdżowe bułeczki nadziewane boczniakami, chilli i kolendrą
Składniki:
Około 1 kg mąki pszennej (lepiej jak jest pół na pół z mąką pełnoziarnistą)
Szklanka letniego mleka
Szczypta soli
Szczypta cukru
30 g świeżych drożdży
1 całe jajo
2 żółtka
3 łyżki roztopionego masła
15 dkg boczniaków
Łyżeczka świeżej drobno posiekanej chilli
Kilka ziaren kolendry
Kilka ziaren kminu rzymskiego
Odrobina masła do przesmażenia
Pól drobno posiekanej cebuli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w części letniego mleka, dodajemy trochę mąki, sól, cukier i odstawiamy na 15 minut do wstępnego wyrośnięcia. Po upływie czasu dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy. Odstawiamy ponownie na około godzinę do wyrośnięcia. Na suchej patelni prażymy ziarna, zdejmujemy i gnieciemy na proszek. Patelnię lekko chłodzimy i dodajemy masło, boczniaki i chilli. Smażymy, aż boczniaki puszczą wodę i odparują. Doprawiamy przyprawami i odstawiamy na chwilę na sitko, aby woda odciekła do końca. Ciasto rwiemy po kawałku, formujemy placuszek i kładziemy na środku farsz. Zagniatamy kulkę i kładziemy na blachę na około 10 min do końcowego wyrośnięcia. Pieczemy w 190 stopniach około 20 – 25 min.
Grisini żytnie w trzech odsłonach z sosem błękitnym i winogronami
Ciasto:
1 1 szklanki mąki żytniej 2000 bio
1 1 szklanki mąki pszennej
1 kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
3 szklanki wody
Dodatki:
Łyżka kminu rzymskiego
Łyżka ostrej papryki
Łyżka gruboziarnistej soli
Sos:
50 g sera lazur
100 ml jogurtu
3 łyżki oliwy
Kiść winogron
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z wodą, cukrem, olejem i solą i odstawiamy na ok. 10 min. Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżowym zaczynem. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min do uzyskania gładkiej konsystencji. Kiedy będzie gotowe dzielimy je na 3 bułki, smarujemy każdą z nich oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy cieniutkie placki i każdy z nich posypujemy osobno kminem, solą i papryką. Tniemy je na cienkie paluszki i wkładamy do pieca rozgrzanego do maksymalnej temperatury. Pieczemy na złoto na dolnej półce. Podajemy na ciepło i na zimno, z dipami, serami lub jako dodatek zamiast pieczywa. Do paluchów dobrze pasuje sos ze zmiksowanego jogurtu z lazurem i oliwą. Ser warto jest wcześniej pokruszyć by łatwiej się miksował. Paluchy podajemy z sosem, winogronami i lampką czerwonego wina.
Wrapsy piwne z grillowanymi boczniakami z bryndzą i grillowaną papryką
Ciasto:
1 1 szklanki mąki pszennej razowej
1 1 szklanki mąki pszennej
1 kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
3 szklanki piwa niepasteryzowanego
Dodatki:
3 grillowane papryki
6 grillowanych boczniaków
Spora garść rukoli
2 serki bryndza – ok. 200 g
Sos jogurtowo lazurowy
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Ciasto wyrabiamy tak jak w przypadku poprzedniego przepisu. Zamiast wody wykorzystujemy piwo. Po wyrobieniu dzielimy je na 6 bułeczek i pod przykryciem, skropione oliwą odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy będą gotowe wałkujemy je na cieniutkie placki, nakłuwamy widelcem i prażymy na średnio rozgrzanej patelni w obu stron lekko dociskając. Chcemy uzyskać złociste bąble. Gotowe placki możemy dodatkowo zgrillować. Zależy nam na tym by były elastyczne. Smarujemy je dowolnym sosem (np. takim jak w poprzednim przepisie) posypujemy rukolą i pozostałymi (wg. uznania) dodatkami – grillowaną papryką obraną ze skóry, boczniakami i kawałkami bryndzy. Placki rolujemy i podajemy zawinięte w serwetkę niczym kebab.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"