Przepisy kulinarne

Kuchnia dolnośląska

W dzisiejszej kuchni Piotr Kucharski przygotował dla nas tradycyjne potrawy z Dolnego Śląska.

PRECLE Z CYNAMONEM

Składniki:
2 łyżki cukru
50 g drożdży
50 g mleka
150 g masła
2 jajka
500-600 g mąki pszennej
50 g śmietany kremówki
2 szczypty soli
1 żółtko
cukier
cynamon

Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać masło, jajka, mąkę, śmietanę i sól. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Ciasto zagnieść, podzielić na wałeczki i uformować precle. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 min. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 o C, przez około 15-20 min, aż się zrumienią.

PIECZONY BOCZEK Z OWOCAMI

Składniki:
700-800 g surowego boczku (najlepiej wędzonego)
0,5 kg owoców: jabłek, gruszek, śliwek
olej do smażenia
1 laska cynamonu
skórka z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz

Przygotowanie:Owoce razem z cynamonem i skórką z cytryny zalać 3 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Po 20 minutach wyjąć skórkę cytrynową i cynamon. Owoce zaciągnąć łyżeczką mąki ziemniaczanej. Boczek obsmażyć z obu stron. Podlać wodą i dusić pod przykryciem około 20 min. Zalać gotowanymi owocami, przykryć wstawić do piekarnika rozgrzanego to temperatury 180 o C, piec około 45 minut. Przed podaniem boczek pokroić w plastry, podawać z duszonymi owocami.

PIERÓG PIECZONY Z ZIEMNIAKAMI I KASZĄ GRYCZANĄ

Składniki:
Ciasto:
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
około 300 g mąki
szczypta soli
Farsz:
1 kg ziemniaków
2 łyżki kaszy gryczanej
3 cebule
masło
sól i pieprz
1 jajko

Przygotowanie:
Składniki na ciasto połączyć i zagnieść na jednolitą masę podobną do ciasta na pierogi. Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać kaszę gryczaną oraz podsmażoną na maśle posiekaną cebulę. Przyprawić sola i pieprzem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na nie farsz. Zlepić brzegi ułożyć na blaszce do pieczenia, sklejoną strona do dołu. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 o C, na złoty kolor.

SAŁATKA KARTOFLANA

Składniki:
800 g małych ziemniaków
1 czerwona cebula
0,5 litra bulionu mięsnego
2-3 łyżki białego octu winnego
3-4 łyżki oleju
1 ogórek sałatkowy
1 pęczek szczypiorku
sól i pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, tak aby były delikatnie niedogotowane. Następnie jeszcze ciepłe obrać z łupin, pokroić w plasterki i przełożyć do miski aby nie ostygły. Cebulę drobno posiekać, dodać do ziemniaków. Bulion podgrzać, wymieszać z octem winnym i olejem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciepłym bulionem zalać ziemniaki, odstawić na około 15 min. Ogórek obrać, poszatkować na cienkie plasterki, dodać do ziemniaków. Jeśli konieczne doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać na ciepło.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
50
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0