Anna Starmach radzi, by jako przystawkę na walentynkową kolację podać pierożki z ciasta filo, jako danie główne spaghetti z klopsikami i czerwonym winem lub risotto z krewetkami i szampanem, a na deser biszkoptowy torcik z truskawkami. Proste w przygotowaniu i smaczne! Zadowoli nawet najbardziej wybrednego kochanka. Zdjęcie: jan Kucharzyk/ East News
Niespodzianka z ciasta filo
Składniki:
6 płatów ciasta filo
100g sera z niebieska pleśnią
100 sera camembert
Garść orzechów włoskich
4 gruszki z syropu
Opakowanie rukoli
Owoc granatu
Oliwa, ocet balsamiczny
Świeży tymianek
Roztopione masło
Przygotowanie:Sery i gruszki i orzechy pokrój w drobną kostkę, wymieszaj składniki w małej miseczce. Płat ciasta filo posmaruj masłem, przykryj kolejnym płatem, posmaruj masłem i przykryj kolejnym masłem. Ciasto pokrój w kwadraty. Na środek każdego z nich połóż łyżkę serowego farszu, brzegi kwadratów posmaruj masłem, i zlep ze sobą. Paczuszki zwiąż np. świeżym tymiankiem, lub wykałaczkami. Ciasto zapiekaj około 15- 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Podawaj razem z rukolą, odrobiną oliwy i octu balsamicznego. Do dekoracji użyj czerwonych ziarenek granatu!
Spaghetti z klopsikami
Składniki:
500g makaronu spaghetti
100g tartego parmezanu
bazylia
Klopsiki:
500g mielonego mięsa wołowego
1 jajko
Tymianek
3 łyżki bułki tartej
2 pokrojone drobno ząbki czosnku
1 posiekana drobno cebula
Sól, pieprz
Sos:
2 puszki pomidorów pelati
1 cebula
2 ząbki czosnku
Połowa szklanki czerwonego wina
Przygotowanie: Wszystkie składniki na klopsiki wymieszaj dokładnie, lep małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, smaż ja na odrobinie oliwy z oliwek. Osobno przygotuj sos: cebule i czosnek obierz i drobno pokrój przysmaż ja na oliwie, po chwili dodaj pomidory i wino, gotuj na małym ogniu około 10 minut, po tym czasie zmiksuj sos na gładką masę, wrzuć do niego klopsiki, gotuj na małym ogniu kolejne 10 minut. W między czasie ugotuj makaron al. dente. Spaghetti podawaj z sosem, klopsikami, parmezanem i świeżą bazylią.
Risotto z krewetkami i szampanem
Składniki:
500g ryżu arborio
500g krewetek
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ szklanki wina musującego
½ szklanki śmietanki kremówki
Świeży tymianek
Bulion warzywny
2 łyżki masła
100g tartego parmezanu
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Jeśli krewetki są mrożone, rozmroź je, wodę spod krewetek dodaj do bulionu. Cebulę i czosnek drobno pokrój, przysmaż je na łyżce masła, dodaj ryż, wymieszaj, smaż przez chwilę, dodaj wino, wymieszaj, poczekaj aż szampan odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, wymieszaj, poczekaj aż odparuje, dodaj chochlę bulionu… Czynność powtarzaj aż ryż napęcznieje i nie będzie twardy (potrwa to około 20-25 minut) wtedy dodaj krewetki, tymianek, śmietankę, gotuj około 5 minut, dodaj łyżkę masła, wymieszaj, dopraw do smaku podawaj ze świeżo startym parmezanem.
Biszkoptowy torcik z truskawkami
Składniki:
500g mrożonych truskawek
500g mascarpone
Opakowanie biszkoptów „kocie języczki”
350ml śmietanki 36%
150g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
4 żółtka
łyżka żelatyny
Bita śmietana
Szklanka mocnej herbaty malinowej
Galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
Przygotuj małą tortownicę. Jej dno wyłóż biszkoptami zamoczonymi w herbacie malinowej. Brzegi wyłóż też biszkoptami, układając je „na sztorc”. Truskawki, rozmroź, odlej połowę soku (aby masa nie była zbyt płynna) zmiksuj je z połową cukru na gładkie puree. W małej ilości musu owocowego rozpuść żelatynę, dodaj ją do reszty. Mascarpone utrzyj z pozostałym na gładką masę, połowę śmietany ubij na sztywno. Truskawki, śmietanę i mascarpone delikatnie wymieszaj. Krem wyłóż na biszkopty. Na wierzch torciku wylej galaretkę rozpuszczoną w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Tak przygotowany torcik wstaw na min 3 godziny do lodówki aby stężał. Podawaj z bitą śmietana i świeżą miętą.
Błyskawiczne fondue serowe
Składniki:
1 opakowanie sera camembert w drewnianym opakowaniu (ważne!)
Tymianek
Łyżka miodu
Grzanki
Przygotowanie:
Ser otwórz, odkrój wierzchnią, białą warstwę sera, camembert polej miodem, posyp tymiankiem i w drewnianym opakowaniu (bez wieczka) włóż go do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 10-15 minut (aż ser się rozpuści). Małe grzanki maczaj w serowym fondue, takie proste, takie pyszne!
Błyskawiczne fondue czekoladowe
Skladniki:
2 tabliczki mlecznej czekolady
2 tabliczki gorzkiej czekolady
200ml śmietanki kremówki
1 kieliszek wiśniówki
Dowolne owoce
Patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Śmietankę zagotuj, wrzuć do niej drobno pokrojone czekolady, poczekaj aż się rozpuszczą, dodaj wiśniówkę, wymieszaj. Owoce pokrój na małe kawałki, nabijaj je na patyczki i maczaj w czekoladzie. Mniam!
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"