Kuchnia dla świeżo upieczonej mamy

Piotr Kucharski został po raz drugi tatą! W kuchni Dzień Dobry TVN opracował koncepcję kuchni dla świeżo upieczonej mamy. Czy takimi daniami karmi też swoją żonę?

Zdjęcie: Michal Wargin/ East News

Kokosowa owsianka

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych

0,5 szklanki wiórków kokosowych

2 łyżki namoczonych rodzynek

1 łyżka namoczonej żurawiny

200-300 ml mleka owsianego lub ryżowego

miód lub syrop z agawy do osłodzenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu umieścić w garnku i gotować na wolnym ogniu aż płatki zaczną się rozlatywać. Jeśli masa będzie za gęsta dolać wody. Osłodzić miodem lub syropem z agawy.

Jajecznica z ryżem pełnoziarnistym

Składniki:

2 ekologiczne jajka

100 g ugotowanego ryżu pełnoziarnistego

3 łyżki posiekanego koperku

1 szczypta soli

pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka rozbić i dokładnie rozkłócić. Przelać na patelnię z odrobiną wody i łyżką oliwy. Dusić na wolnym ogniu aż jajka się zetną. Dodać ugotowany ryż i koperek, wymieszać. Przyprawić szczyptą soli i pieprzem.

Regenerujący rosół

Składniki:

1 wiejska kura lub kurczak zagrodowy

3-4 marchewki

1 korzeń pietruszki

1 mały seler

1 por (część biała i zielona)

1 pęczek natki pietruszki

6 goździków

kawałek obranego imbiru (wielkości orzecha włoskiego)

lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy

pieprz i sól

Przygotowanie:

Kurę umyć i pokroić na części. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować aż woda się zagotuje i powstaną szumowiny na powierzchni. Odlać wodę. Umyć mięso, zalać świeżą wodą (około 5-6 litrów) i gotować z przyprawami około 1,5 godziny. Warzywa obrać i pokroić. Dodać do garnka. Gotować kolejne 1,5-2 godziny na wolnym ogniu.

Zupę można pić w kubku lub podawać z makaronem i warzywami z rosołu.

Tymiankowa kartoflanka

Składniki:

1 kg ziemniaków

1 marchewka

1 por

1 pęczek tymianku

2 litry bulionu warzywnego lub rosołu

pieprz i sól

nasiona dyni i słonecznika

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w garnku i zalać bulionem/ rosołem ewentualnie wodą. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować wszystko na krem. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Posypać nasionami dyni i słonecznika.

Kasza perłowa z brokułami i jajkami

Składniki:

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

300 g kaszy perłowej

sól i pieprz

1 łyżka kurkumy

2 szczypty cynamonu

2 szczypty gałki muszkatołowej

1 brokuł

4 ekologiczne jajka

600 ml bulion do podlania

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Marchew i korzeń pietruszki obrać, pokroić i dusić na dużej patelni w mieszance wody i oliwy. Dodać kaszę, podlać bulionem, ewentualnie wodą. Gotować pod przykryciem aż kasza będzie w połowie miękka. Jeśli będzie taka potrzeba podlać kolejną porcją płynu. Dodać podzielony na różyczki brokuł i kurkumę. Wymieszać całość, przykryć i dalej gotować. Gdy brokuł będzie miękki. Zrobić w kaszy cztery dołki i wbić w nie jajka. Przyprawić odrobiną soli i pieprzem. Gotować pod przykryciem aż jajka się zetną.

Pieczony dorsz w ziołach

Składniki:

4 filety z dorsza

1 filiżanka posiekanych mieszanych ziół (pietruszka, tymianek, koperek, szałwia)

1 łyżka oliwy

szczypta soli

2 szczypty pieprzu

2 marchewki

1 por

1 korzeń pietruszki

kasza gryczana

Sposób przygotowania:

Filety umyć i osuszyć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zioła wymieszać z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Otrzymaną papkę nałożyć na wierzch filetów ryby. Piec w piekarniku w temperaturze 140ºC przez około 20 minut. W tym czasie kaszę gryczaną ugotować z pokrojonymi warzywami podlewając całość bulionem.

Jabłka pod otrębową kruszonką

Składniki:

1,5 kg jabłek

2 łyżeczki cynamonu

150 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki

50 g fruktozy

100 g mąki pszennej razowej

100 g otrębów owsianych

1 szczypta soli

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski i posypać cynamonem. Jabłka przełożyć w natłuszczonego naczynia do zapiekania. W misce zagnieść ze sobą masło, fruktozę, otręby owsiane i mąkę pszenną razową. Otrzymaną kruszonką posypać jabłka. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 min.

Anyżowe jabłka

Składniki:

1 kg jabłek

1 gwiazdka anyżu

1 łyżka miodu

300 ml wody

Sposób przygotowania:

Wodę gotować z miodem i anyżem przez około 10 minut. Dodać obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Gotować aż wszystko zacznie przypominać w konsystencji gęsty sos.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości