To pierwszy odcinek cyklu pod tytułem „Gwiazdy gotują dla przyjaciół”. Wspólne gotowanie to fantastyczna forma spędzania czasu z przyjaciółmi, sprzyjająca do rozmów. Dziś mamy dwie gwiazdy: Michał Piróg będzie gotował wspólnie z Ewą Szabatin.


Sałatka Caprese-Pomodoro Mozzarella

Składniki:

200 g świeżego sera mozzarella


4 pomidory


2 łyżki oliwy z oliwek


Świeże pesto


Sól, świeży pieprz czarny


Oliwa z oliwek


Kilka zielonych oliwek (według uznania)


Kilka listków świeżej bazylii



Przygotowanie:

Ser mozzarella i pomidory kroimy na niezbyt cienkie plasterki. Układamy je przemiennie na półmisku. Robimy sos: pesto mieszamy z solą pieprzem, posiekaną bazylią i oliwą z oliwek. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy oliwkami (według uznania). Całość dekorujemy listkami świeżej bazylii.



Makaron penne z serem feta i świeżymi pomidorami

Składniki:

500g makaron penne (rurki)


2 pomidory,


pół kostki sera feta,


Rukola – parę listków


Sól,


Bazylia


Ząbek czosnku


Oregano,


Oliwa z oliwek



Przygotowanie:

Makaron ugotować. W tym czasie pokroić pomidory (na ćwiartki), ser feta (w kostkę) i wszystko leciutko podsmażyć na oliwie z czosnkiem. Tuż przed dodaniem makaronu dodać przyprawy: bazylię i troszeczkę oregano. Następnie dodać makaron i rukolę wszystko razem wymieszać i podsmażyć.



Farfalle Fra Diabolo

Składniki:

500g makaronu farfalle (kokardki)


Oliwa z oliwek (2 łyżki)


Łyżka posiekanego czosnku (z trzech ząbków)


Pół szklanki czerwonej suszonej papryki pokruszonej


Sos ze świeżych pomidorów (najlepszy w butelce)


Sól


Pieprz



Przygotowanie:

Makaron gotujemy z oliwą, potem odlewamy go. W oddzielnym garnku podgrzewamy oliwę, dodając czosnku, papryki i pietruszki. Trzymamy tak na ogniu pół minuty, po czym dodajemy sos i dopiero zagotowujemy. Solimy i pieprzymy. Jeszcze raz szybko wrzucamy makaron do wody na minutę, aby był ciepły w talerzu. Makaron podajemy zalewając go pysznym sosem.



Sałatka Polinezyjska Bananowa

Składniki:

4 banany


1 szklanka mleka kokosowego


2 łyżki sproszkowanego curry


1 szklanka miękkich rodzynek


4 łyżki wiórków kokosowych



Przygotowanie:

Mieszamy mleko kokosowe z curry, dodając pokrojone w paseczki banany. Wrzucamy jeszcze rodzynki. Wlewamy do pucharków i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
67
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0