Kuchnia dla niejadka: ptysie z serkiem ziołowym

Naleśniki czekoladowe z owocami
Naleśniki czekoladowe z owocami
W kuchni Dzień Dobry TVN Jerzy Nogal przygotował dania, które z chęcią spałaszuje każde dziecko, nawet niejadek. Nasz gość skonsultował menu z córką, która również do „żarłoków” nie należy. Oto te dania: ptysie z serkiem ziołowym, pizza z parmeńską szynką i ananasem, Spring Rolls, parówki ośmiorniczki, naleśniki czekoladowe z owocami, chipsy z warzyw i zupa z zielonego groszku z grzankami.

Ptysie z serkiem ziołowym

Składniki:

Ptysie:

4 jajka

160 g mąki

120 g masła

250 ml wody

Serek ziołowy:

świeże zioła

ulubiony serek

Przygotowanie:

Serek mieszamy z ziołami, doprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Gdy ptysie wystygną, kroimy je na pół i smarujemy serkiem. Rozpuszczamy masło we wrzącej wodzie, powoli dodajemy mąkę cały czas mieszając ok. 4-5 min., aż masa stanie się jednolita i będzie odchodzić od garnka. Dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając, następne jajko dodajemy, gdy całkowicie wchłonie się poprzednie. Mieszamy aż ciasto będzie gładkie.

Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki nakładamy ciasto na pergamin, mniej więcej wielkości 1/2 piłeczki pingpongowej. Pieczemy w 180 st. C przez 20 min.

Pizza z parmeńską szynką i ananasem

Składniki:

sól

ananas

drożdże

ser gouda

1/2 kg mąki

szynka parmeńska

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto z 0,5 kg mąki, saszetki drożdży, łyżeczki soli i 300 ml wody ciepłej.

Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po dwóch godzinach, z ciasta formujemy 4 kulki i wałkujemy je na cienkie placki. Każdy placek skrapiamy oliwą, smarujemy ketchupem, kładziemy szynkę parmeńską i pokrojony w kawałki ananas, posypujemy serem. Pieczemy w 220 st. C ok 8-10 min.

Spring Rolls

Składniki:

mięta

sałata

marchew

awokado

krewetki

gruszka

kolendra

papier ryżowy

makaron sojowy

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w cienkie paseczki „julienne”. Obrywamy listki mięty. Przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Moczymy papier ryżowy na 15 s. w wodzie, kładziemy go na deskę i układamy na nim wszystkie dodatki. Zawijamy warzywa i zioła w papier, tak jak naleśniki lub gołąbki. Kroimy na pół lub na kilka części.

Chleb pszenny

Składniki:

0,5 kg mąki

saszetka drożdży

łyżeczka soli

270 ml wody ciepłej

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto z 0,5 kg mąki, saszetki drożdży, łyżeczki soli i 270 ml wody ciepłej.

Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podrośnie formujemy z niego bochenek i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Nacinamy na środku i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 st. C ok. 35 min.

Parówki ośmiorniczki

Składniki:

parówki

listek laurowy

miód

pomidor

sałata

awokado

ogórek

Przygotowanie:

Parówki obieramy z folii, kroimy na 3 części. Każdą część przecinamy do połowy na 4.

Gotujemy w wodzie z miodem i listkiem laurowym. Podajemy z pomidorkami, sałatą, awokado i ogórkiem. Z ciasta na chleb możesz upiec bułeczki hot-dogowe.

Naleśniki czekoladowe z owocami

Składniki:

banan

jabłka

jagody

jajka

mleko

mąka

truskawki

cukier

łyżka kakao

Przygotowanie:

Ubijamy 2 jajka, dodajemy 2 szklanki mleka rozmieszane z cukrem, łyżkę kakao, i mąkę. Mieszamy i dodajemy mąkę lub mleko (tyle, aby powstało ciasto o konsystencji śmietany). Smażymy naleśniki na odrobinie klarowanego masła, lub oleju. Na każdy naleśnik kładziemy pokrojone świeże owoce, lub smarujemy dżemem. Możemy też dodać bardzo drobno posiekane miętę lub werbenę.

Chipsy z warzyw

Składniki:

seler

marchew

pietruszka

obierki z ziemniaków

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w cienkie, długie plasterki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie na patelni. Gdy się lekko podsmażą, odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Grzanki i zupa z zielonego groszku

Składniki:

rosół

chleb

masło

ziemniaki

groszek zielony

Przygotowanie:

Z czerstwego chleba powycinamy sześciany wielkości kostki do gry i podsmażamy je na odrobinie oliwy, niech się lekko podsmażą. Do rosołu dodajemy zielony groszek, ugotowane ziemniaki, dodajemy też masło i miksujemy na aksamitną zupę. Wsypujemy grzanki i gotowe!

Makaron z rosołem

Składniki:

Makaron:

sól

3 jajka

300 g mąki

Przygotowanie:

Gotujemy rosół na pieczonym korpusie z kaczki z włoszczyzną. Z jajek i mąki z solą zagniatamy elastyczne ciasto i odkładamy, niech odpocznie ok. 1/2 godz. Wałkujemy na bardzo cienkie placki, odkładamy, niech lekko podeschną i tniemy w cienkie niteczki. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 min. Dodajemy do rosołu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości