W kuchni Dzień Dobry TVN Jerzy Nogal przygotował dania, które z chęcią spałaszuje każde dziecko, nawet niejadek. Nasz gość skonsultował menu z córką, która również do „żarłoków” nie należy. Oto te dania: ptysie z serkiem ziołowym, pizza z parmeńską szynką i ananasem, Spring Rolls, parówki ośmiorniczki, naleśniki czekoladowe z owocami, chipsy z warzyw i zupa z zielonego groszku z grzankami.

 

 

Ptysie z serkiem ziołowym

Składniki:
Ptysie:
4 jajka
160 g mąki
120 g masła
250 ml wody
Serek ziołowy:
świeże zioła
ulubiony serek

Przygotowanie:
Serek mieszamy z ziołami, doprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Gdy ptysie wystygną, kroimy je na pół i smarujemy serkiem. Rozpuszczamy masło we wrzącej wodzie, powoli dodajemy mąkę cały czas mieszając ok. 4-5 min., aż masa stanie się jednolita i będzie odchodzić od garnka. Dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając, następne jajko dodajemy, gdy całkowicie wchłonie się poprzednie. Mieszamy aż ciasto będzie gładkie.
Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki nakładamy ciasto na pergamin, mniej więcej wielkości 1/2 piłeczki pingpongowej. Pieczemy w 180 st. C przez 20 min.

Pizza z parmeńską szynką i ananasem

Składniki:
sól
ananas
drożdże
ser gouda
1/2 kg mąki
szynka parmeńska

Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto z 0,5 kg mąki, saszetki drożdży, łyżeczki soli i 300 ml wody ciepłej.
Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po dwóch godzinach, z ciasta formujemy 4 kulki i wałkujemy je na cienkie placki. Każdy placek skrapiamy oliwą, smarujemy ketchupem, kładziemy szynkę parmeńską i pokrojony w kawałki ananas, posypujemy serem. Pieczemy w 220 st. C ok 8-10 min.

Spring Rolls

Składniki:
mięta
sałata
marchew
awokado
krewetki
gruszka
kolendra
papier ryżowy
makaron sojowy

Przygotowanie:
Warzywa kroimy w cienkie paseczki „julienne”. Obrywamy listki mięty. Przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Moczymy papier ryżowy na 15 s. w wodzie, kładziemy go na deskę i układamy na nim wszystkie dodatki. Zawijamy warzywa i zioła w papier, tak jak naleśniki lub gołąbki. Kroimy na pół lub na kilka części.

Chleb pszenny

Składniki:
0,5 kg mąki
saszetka drożdży
łyżeczka soli
270 ml wody ciepłej

Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto z 0,5 kg mąki, saszetki drożdży, łyżeczki soli i 270 ml wody ciepłej.
Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podrośnie formujemy z niego bochenek i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Nacinamy na środku i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 st. C ok. 35 min.

Parówki ośmiorniczki

Składniki:
parówki
listek laurowy
miód
pomidor
sałata
awokado
ogórek

Przygotowanie:
Parówki obieramy z folii, kroimy na 3 części. Każdą część przecinamy do połowy na 4.
Gotujemy w wodzie z miodem i listkiem laurowym. Podajemy z pomidorkami, sałatą, awokado i ogórkiem. Z ciasta na chleb możesz upiec bułeczki hot-dogowe.

Naleśniki  czekoladowe z owocami

Składniki:
banan
jabłka
jagody
jajka
mleko
mąka
truskawki
cukier
łyżka kakao

Przygotowanie:
Ubijamy 2 jajka, dodajemy 2 szklanki mleka rozmieszane z cukrem, łyżkę kakao, i mąkę. Mieszamy i dodajemy mąkę lub mleko (tyle, aby powstało ciasto o konsystencji śmietany). Smażymy naleśniki na odrobinie klarowanego masła, lub oleju. Na każdy naleśnik kładziemy pokrojone świeże owoce, lub smarujemy dżemem. Możemy też dodać bardzo drobno posiekane miętę lub werbenę.

Chipsy z warzyw

Składniki:
seler
marchew
pietruszka
obierki z ziemniaków

Przygotowanie:
Warzywa kroimy w cienkie, długie plasterki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie na patelni. Gdy się lekko podsmażą, odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Grzanki i zupa z zielonego groszku

Składniki:
rosół
chleb
masło
ziemniaki
groszek zielony

Przygotowanie:
Z czerstwego chleba powycinamy sześciany wielkości kostki do gry i podsmażamy je na odrobinie oliwy, niech się lekko podsmażą. Do rosołu dodajemy zielony groszek, ugotowane ziemniaki, dodajemy też masło i miksujemy na aksamitną zupę. Wsypujemy grzanki i gotowe!

Makaron z rosołem

Składniki:
Makaron:
sól
3 jajka
300 g mąki

Przygotowanie:
Gotujemy rosół na pieczonym korpusie z kaczki z włoszczyzną. Z jajek i mąki z solą zagniatamy elastyczne ciasto i odkładamy, niech odpocznie ok. 1/2 godz. Wałkujemy na bardzo cienkie placki, odkładamy, niech lekko podeschną i tniemy w cienkie niteczki. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 min. Dodajemy do rosołu.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
66
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0