FOUNDE CZEKOLADOWE
Składniki:
500 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
1 łyżeczka syropu o smaku Amaretto
Owoce:
1 obrany i pokrojony w kostkę świeży ananas
1 obrany i pokrojony w kostkę melon
1 obrane i pokrojone w kostkę mango
1 kiwi
500 g świeżych truskawek
Przygotowanie:
Pokruszoną czekoladę rozpuścić w naczyniu do fondue, dodać olej i syrop Amaretto, doprawić do smaku. Owoce nabić na drewniane patyczki, zanurzyć w czekoladowym fondue, a następnie rozkoszować się smakiem i aromatem czekolady.
SZASZŁYKI DLA MILUSIŃSKICH PRZYGOTOWANE Z POLĘDWICZEK KURCZAKA PODANE Z KARMELIZOWANYM ANANASEM I MELONEM
Składniki dla 4 osób:
500 g polędwiczek z kurczaka
1 szklanki oliwy z oliwek
Przyprawa kebab-gyros Prymat
16 drewnianych patyczków do szaszłyków
1 obrany i pokrojony ananas
1 obrany i pokrojony melon gallo
Marynata do owoców:
Papryka słodka Prymat
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
8 listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Umyte, oczyszczone i osuszone polędwiczki zalać marynatą przygotowaną poprzez zmiksowanie oliwy z oliwek z przyprawą kebab-gyros. Odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Cukier rozpuścić na patelni tworząc karmel, dodać masło i owoce, dusić przez 5 minut. Aromatyczne polędwiczki z kurczaka nadziać na szpadki. Szaszłyki usmażyć na patelni grillowej lub grillu, ułożyć na karmelizowanych owocach i posypać siekaną miętą.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN