Materiał promocyjny

Kuchnia dla najmłodszych

Z okazji Dnia Dziecka Robert Sowa przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania dla najmłodszych. Chcesz sprawić przyjemność swojemu dziecku? Przygotuj dla niego przysmaki, które proponuje Robert Sowa.

FOUNDE CZEKOLADOWE

Składniki:

500 g dobrej jakości gorzkiej czekolady

2 łyżki oleju

1 łyżeczka syropu o smaku Amaretto

Owoce:

1 obrany i pokrojony w kostkę świeży ananas

1 obrany i pokrojony w kostkę melon

1 obrane i pokrojone w kostkę mango

1 kiwi

500 g świeżych truskawek

Przygotowanie:

Pokruszoną czekoladę rozpuścić w naczyniu do fondue, dodać olej i syrop Amaretto, doprawić do smaku. Owoce nabić na drewniane patyczki, zanurzyć w czekoladowym fondue, a następnie rozkoszować się smakiem i aromatem czekolady.

SZASZŁYKI DLA MILUSIŃSKICH PRZYGOTOWANE Z POLĘDWICZEK KURCZAKA PODANE Z KARMELIZOWANYM ANANASEM I MELONEM

Składniki dla 4 osób:

500 g polędwiczek z kurczaka

1 szklanki oliwy z oliwek

Przyprawa kebab-gyros Prymat

16 drewnianych patyczków do szaszłyków

1 obrany i pokrojony ananas

1 obrany i pokrojony melon gallo

Marynata do owoców:

Papryka słodka Prymat

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki masła

8 listków świeżej mięty

Przygotowanie:

Umyte, oczyszczone i osuszone polędwiczki zalać marynatą przygotowaną poprzez zmiksowanie oliwy z oliwek z przyprawą kebab-gyros. Odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Cukier rozpuścić na patelni tworząc karmel, dodać masło i owoce, dusić przez 5 minut. Aromatyczne polędwiczki z kurczaka nadziać na szpadki. Szaszłyki usmażyć na patelni grillowej lub grillu, ułożyć na karmelizowanych owocach i posypać siekaną miętą.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości