Kuchnia dla dzieci. Muffiny i krewetki!

Dziś w kuchni dowodzi dziś Daria Ładocha. Pomaga jej Ignacy Piśko, przyszły krytyk kulinarny :) Duet postanowił kulinarnie improwizować. Co z tego wynikło? Takie przysmaki jak krewetki, muffuny i nie tylko!

Tarta z gruszką i łososiem

Składniki:

Ciasto francuskie

2 gruszki

100 g łososia wędzonego

50 g sera feta

2 jajka

200 ml śmietany 18%

szczypta soli

szczypta pieprzu

garść posiekanego koperku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę do tarty ciastem francuskim i nadziej widelcem. Gruszkę obierz i pokrój w cienkie plasterki i ułóż na cieście. Pokrój łososia w cienkie paski i dołóż na gruszki. Na wierzch posyp ser feta. W misce roztrzep dwa jajka wraz ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, dodaj koperek. Całość zapiekaj w piekarniku około 45 minut.

Sałatka z mozzarellą i pomidorami

Składniki:

200 g mozzarelli

2 duże pomidory

kilka listków bazylii

szczypta soli

2 łyżki oliwy extra virgin

Przygotowanie:

Pomidory i mozzarellę pokrój w cienkie plastry i ułóż naprzemiennie na talerzu, dodaj soli, skrop oliwą i udekoruj listkami bazylii

Krewetki z czosnkiem i pietruszką

Składniki:

500 g krewetek obranych z pancerzy

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku drobno posiekane

garść posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:

na patelni podgrzej oliwę wraz z masłem i dodaj czosnek, chwile podsmażaj. Dodaj krewetki i smaż z każdej strony około 3 minuty. Dodaj na koniec zieloną pietruszkę.

Stek z polędwicy wołowej z sałatą z pomidorów

Składniki:

plaster polędwicy wołowej – około 2,5 cm grubości w temperaturze pokojowej

1 łyżka oliwy z oliwek

3 pomidory różnego koloru: czerwony, zielony i żółty

szczypta soli

szczypta pieprzu

garść rukoli

1 brzoskwinia pokrojona w cienkie plasterki

1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

nastaw piekarnik na 200 stopni. Polędwicę wysmaruj oliwę i smaż z każdej strony na patelni grillowej po 3 minuty. Następnie zawiń w folię aluminiową i wsadź do piekarnika na 7 minut. Na talerzu ułóż rukolę, pokrojone pomidory, dopraw do smaku solą i pieprzem a na wierzchu ułóż brzoskwinię. Możesz skropić dodatkową porcją oliwy i octem balsamicznym.

Muffinki czekoladowe

Składniki:

250 ml mleka

300 g mąki pszennej

100 g ciemnej czekolady zmielonej

100 g białej czekolady zmielonej

150 g miękkiego masła

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

1 łyżka masła do wysmarowania foremek

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Formę do muffinów wysmaruj masłem. Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksuj mikserem. Napełniaj foremki i zapiekaj około 25 minut w piekarniku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości