Przepisy kulinarne

Kuchnia dla dzieci. Muffiny i krewetki!

Dziś w kuchni dowodzi dziś Daria Ładocha. Pomaga jej Ignacy Piśko, przyszły krytyk kulinarny :) Duet postanowił kulinarnie improwizować. Co z tego wynikło? Takie przysmaki jak krewetki, muffuny i nie tylko!

Tarta z gruszką i łososiem

Składniki:
Ciasto francuskie
2 gruszki
100 g łososia wędzonego
50 g sera feta
2 jajka
200 ml śmietany 18%
szczypta soli
szczypta pieprzu
garść posiekanego koperku

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę do tarty ciastem francuskim i nadziej widelcem. Gruszkę obierz i pokrój w cienkie plasterki i ułóż na cieście. Pokrój łososia w cienkie paski i dołóż na gruszki. Na wierzch posyp ser feta. W misce roztrzep dwa jajka wraz ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, dodaj koperek. Całość zapiekaj w piekarniku około 45 minut.

Sałatka z mozzarellą i pomidorami

Składniki:
200 g mozzarelli
2 duże pomidory
kilka listków bazylii
szczypta soli
2 łyżki oliwy extra virgin
Przygotowanie:
Pomidory i mozzarellę pokrój w cienkie plastry i ułóż naprzemiennie na talerzu, dodaj soli, skrop oliwą i udekoruj listkami bazylii

Krewetki z czosnkiem i pietruszką

Składniki:
500 g krewetek obranych z pancerzy
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku drobno posiekane
garść posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:
na patelni podgrzej oliwę wraz z masłem i dodaj czosnek, chwile podsmażaj. Dodaj krewetki i smaż z każdej strony około 3 minuty. Dodaj na koniec zieloną pietruszkę.

Stek z polędwicy wołowej z sałatą z pomidorów

Składniki:
plaster polędwicy wołowej – około 2,5 cm grubości w temperaturze pokojowej
1 łyżka oliwy z oliwek
3 pomidory różnego koloru: czerwony, zielony i żółty
szczypta soli
szczypta pieprzu
garść rukoli
1 brzoskwinia pokrojona w cienkie plasterki
1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:
nastaw piekarnik na 200 stopni. Polędwicę wysmaruj oliwę i smaż z każdej strony na patelni grillowej po 3 minuty. Następnie zawiń w folię aluminiową i wsadź do piekarnika na 7 minut. Na talerzu ułóż rukolę, pokrojone pomidory, dopraw do smaku solą i pieprzem a na wierzchu ułóż brzoskwinię. Możesz skropić dodatkową porcją oliwy i octem balsamicznym.

Muffinki czekoladowe

Składniki:
250 ml mleka
300 g mąki pszennej
100 g ciemnej czekolady zmielonej
100 g białej czekolady zmielonej
150 g miękkiego masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżka masła do wysmarowania foremek

Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Formę do muffinów wysmaruj masłem. Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksuj mikserem. Napełniaj foremki i zapiekaj około 25 minut w piekarniku.


 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
87
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0