Materiał promocyjny

Kuchnia dla cukrzyków

Kuchnia dla cukrzyków
Kuchnia dla cukrzyków
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Mandaryna przygotowała potrawy specjalnie dla cukrzyków. Podpowiedziała Wam też, na co trzeba zwracać uwagę, wybierając produkty i przyrządzając dania dla diabetyków.

„Kurczak w pomarańczach”

Składniki: (Danie na 4 porcje - gotowe w 35 minut)

4 piersi z kurczaka

oliwa z oliwek

10 małych cebulek szalotek

sól i pieprz

2 marchewki, biała cześć pora

500 ml bulionu z jarzyn

2 pomarańcze

skorka starta z 1/2/ pomarańczy

pieprz cayenne

mięta

2 łyżki maki kukurydzianej

świeża pietruszka do dekoracji

Sposób wykonania: Filety podzielić na kawałki obsmażyć na oliwie. Cebulki obrać. Marchew i pora obrać i pokroić w talarki. Dodać jarzyny do mięsa i smażyć kilka minut. Wlać do mięsa bulion, sok z jednej pomarańczy i startą skórkę. Dusić około 15 minut. Doprawić solą i zagęścić mąką kukurydzianą (zmieszaną z zimną wodą) - zagotować. Drugą pomarańczę wyfiletować, obrać w cząstki, bez błonek i dołożyć do potrawki. Posypać kolendrą lub natką pietruszki. Zamiast pomarańczy można użyć mandarynek.

„Makaron z pomidorami - wersja light”

Składniki:

Makaron (bez jaj albo brązowy)

2 pomidory

Czosnek 1 ząbek

Pół cebulki

1 łyżka oliwy

Zioła prowansalskie. Bazylia

Łuskane pestki z dyni

Sposób wykonania:

Makaron ugotować al-dente. Cebulę pokrojoną, pomidory, czosnek - zeszklić na oliwie , poddusić przez kilka minut i wymieszać z makaronem. Posypać ziołami. Zamiast parmezanu dodać prażone pestki z dyni.

Przepis na deser dla diabetyków, zawodowego kucharza - Piotra Soliwody

„Puszyste marchewkowe ciastko z migdałami”

Składniki:

400g słodkiej marchewki

4 jajka

Skórka z pomarańczy

Szczypta soli

Skórka z cytryny

300g płatków migdałowych

Łyżka mąki ziemniaczanej

Masło do nasmarowania formy na ciasto

Sposób wykonania:

Umyte i obrane marchewki drobno zetrzeć na tarce (nie tracąc soków) oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli a żółtka utrzeć ze skórką z cytryny i pomarańczy. Migdały oprószyć skrobią i dodać do żółtek, wymieszać delikatnie z marchwią i trzema łyżkami ubitych białek. delikatnie wszystko połączyć na jednolitą masę i dodać resztę piany. Do natłuszczonych foremek (np. sufleciarki) wyłożyć masę (pamiętając że urośnie) wstawić do rozgrzanego piekarnika 180 C i piec około 40 min

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości