Przepisy kulinarne

Kuchnia dla ciężarnych

W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna Samar Khanafer-Gniadek przygotowała zdrowe dania dla przyszłych mam. Użyła przy tym produktów, które są łatwo dostępne zimą.

 

 

 

 

 

Koktajl bananowo-daktylowy i bananowo-orzechowy

Składniki:
2 banany
5 daktyli
2 kostki gorzkiej czekolady
1/2 szklanki orzechów ziemnych
1 łyżeczka gorzkiego kakao
0,4 l mleka (krowiego lub roślinnego)

Przygotowanie:
Blendujemy: orzechy, banany, gorzkie kakao i daktyle. Następnie łączymy wszystko z zimnym mlekiem.

Sałatka z pieczonych buraków, kaszy pęczak, kalafiora i pomarańczy

Składniki:
100 g kaszy pęczak
2 buraki
kiełki rzodkiewki
1/4 fioletowej sałaty
1 pomarańcza
1 grejpfrut
1/3 małego kalafiora
1 łyżka serka naturalnego homogenizowanego
2 łyżki pistacji
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Buraki kroimy na pół, delikatnie solimy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 30-40 min. (w zależności od wielkości buraków) aż będą miękkie. Kaszę pęczak gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pomarańcze i grejpfruta filetujemy, z pozostałej części wyciskamy sok do dresingu. Kalafiora kroimy w mniejsze różyczki i delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek aż się zarumienią. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się zbyt dużej ilości oliwy. Kiedy kasza będzie miękka, przekładamy ją do miseczki, następnie układamy pozostałe składniki: filety z pomarańczy i grejpfruta, kiełki rzodkiewki, rozdrobnioną sałatę, smażonego kalafiora, ser homogenizowany posypany pistacjami. Do sałatki dajemy dresing (powstaje po zmieszaniu soku z pomarańczy i grejpfruta z oliwą z oliwek, solą i pieprzem).

Kanapka z pieczonym indykiem, awokado i rukolą

Składniki:
1/2 kg piersi z indyka
2-3 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
2-3 gałązki rozmarynu
2-3 łyżki soku z pomarańczy
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy dijon
sól i pieprz do smaku
1 dojrzałe awokado
1 fioletowa cebulka
pełnoziarniste bułeczki

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania marynaty: mieszamy sos sojowy, wyciśnięty ząbek czosnku, sok z pomarańczy, oliwę z oliwek, musztardę, drobno posiekany rozmaryn wraz z solą i pieprzem. Przekładamy mięso do marynaty - najlepiej na całą noc. Następnie pieczemy je (najlepiej w rękawie) w 180 st. przez ok. 45 min. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia - na min. 15 min. Bułkę kroimy na pół i opcjonalnie smarujemy majonezem/masłem. Następnie układamy rukolę, cienko pokrojoną w piórka cebulkę, plasterki dojrzałego awokado oraz pokrojonego w plasterki indyka.

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i ciecierzycy

Składniki:
1 puszka ciecierzycy
3/4 szklanki zielonej soczewicy
1 duża cebula
2 marchewki
2-3 ząbki czosnku
1/2 passaty pomidorowej
1 pomidor w puszce (krojony)
1 łyżeczka kuminu, kolendry
szczypta chili
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
sok z cytryny
gęsty jogurt naturalny
świeża kolendra

Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, następnie delikatnie podsmażamy przez 2-3 min. na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchew oraz soczewicę. Całość zalewamy wodą, gotujemy 15-20 min. i dodajemy ciecierzycę, pasatę i pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kuminem, kolendrą i chili. Gotujemy kolejne 10-15 min. Na sam koniec delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i świeżą kolendrą oraz ćwiartką cytryny.

Pieczone jabłko z rodzynkami i imbirowym mascarpone

Składniki:
3-4 duże jabłka
2-3 łyżki miodu
szczypta kardamonu i cynamonu
2-3 łyżki rodzynek
2-3 łyżki orzechów włoskich
1 op. mascarpone
kawałek świeżego imbiru

Przygotowanie:
Ścinamy górne części jabłek, nożem wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka układamy na blaszce do pieczenia i wypełniamy mieszanką miodu, rodzynek, rozdrobnionych orzechów włoskich oraz cynamonu i kardamonu. Pieczemy przez 25 min. (bardzo duże jabłka pieczmy dłużej). Jabłka wyjmujemy z piekarnika. Na górę dajemy po 1 łyżeczce mascarpone wymieszanego z miodem i drobno utartym imbirem.

Domowe chipsy warzywne

Składniki:
1 kg dowolnych warzyw korzeniowych: buraka, marchwi, pietruszki, ziemniaków, batatów, pasternaka
kilka kropel oliwy z oliwek
sól i grubo mielony pieprz

Przygotowanie:
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki (przy pomocy mandoliny, obieraczki lub maszyny elektrycznej). Następnie skrapiamy oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Pieczemy 10-15 min. w 220 st. C.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
59
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0