Naleśniki ryżowe z jabłkami proponujemy dzieciom na diecie bezglutenowej. Owsianka a la creme brulee to substytut mlecznego deseru, polecamy go osobom uczulonym na czekoladę oraz białko, ponieważ produkty mleczne zastąpiliśmy mleczkiem kokosowym - wyjaśnia Monika Mrozowska. Polenta z parmezanem i groszkiem to przepyszne danie dla bezglutenowców, podobnie jak roladki ryżowe z warzywami, które nie zawierają w sobie również białka ani laktozy.

Naleśniki ryżowe z jabłkami

- dla dzieci na diecie bezglutenowej.



Składniki:


szklanka krótko ziarnistego, kleistego ryżu


szczypta soli


1/2 szklanki mleczka kokosowego


woda


3 kwaśne jabłka


2 łyżki cukru trzcinowego


1/2 laski cynamonu



Przygotowanie:


Ryż zalewamy dwoma szklankami wody i pozostawiamy na cała noc, by się namoczył. Następnie wodę odsączamy, ale jej nie wylewamy! Namoczony ryż mieszamy z mleczkiem kokosowym, solą i taką ilością wody z namaczania, aby po zmiksowaniu uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego ( ryż musi być bardzo dokładnie zmielony). Z ciasta smażymy naleśniki na patelni posmarowanej cienką warstwą oleju (najlepiej użyć w tym celu tamponu ze szmatki). Jabłka obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę i dusimy z cukrem i laską cynamonu pod przykrywką aż staną się miękkie (można dodać odrobinę wody). Po uduszeniu wyjmujemy cynamon i jabłkami napełniamy usmażone naleśniki.



Owsianka a la creme brulee

- przepis na pyszną owsianką, zamiast czekolady wykorzystaliśmy karob, który ma podobny smak, ale nie jest produktem uczulającym. Danie to może być również podawane dzieciom ze skazą białkową, ponieważ zamiast produktów mlecznych wykorzystaliśmy mleczko kokosowe. Substytut deseru mlecznego.



Składniki:


szklanka wody


1/3 szklanki płatków owsianych


5 łyżek mleczka kokosowego


1/2 laski wanilii


łyżka cukru trzcinowego


do posypania:


cukier trzcinowy


karob


cynamon



Przygotowanie:


Suche płatki owsiane mielę na mąkę (w młynku do kawy), mieszam z wodą, przekrojoną wanilią i gotuję ok. 7 minut. Następnie wyjmuję laskę wanilii, wyskrobuję nasionka, które dodaję razem z cukrem i mleczkiem kokosowym do owsianki. Chwilę gotuję i przelewam do foremek. Wstawiam do lodówki na godzinę. Następnie foremki z owsianką posypuję cukrem, a cukier przykrywam cienką warstwą cynamonu lub karobu. Zapiekam w bardzo mocno rozgrzanym piekarniku od góry ok. 2 minuty, aż cukier się skarmelizuje.



Polenta z parmezanem i groszkiem

- dla osób na diecie bezglutenowej.



Składniki:


1 l wywaru warzywnego


łyżeczka soli


szklanka kaszy kukurydzianej


4 łyżki oliwy z oliwek


1/2 szklanki stratego parmezanu


3/4 szklanki zielonego groszku


oliwa do posmarowania brytfanki


oliwa do odsmażenia



Przygotowanie:


Do wrzącego wywaru warzywnego powoli wsypuję kaszę ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki. Po zagotowaniu zmniejszam gaz i gotuję 30 minut mieszając od czasu do czasu. Tuż przed końcem gotowania kaszy (ok. 2-3 minuty) dodaję zielony groszek. Do gotowej kaszy dodaję parmezan i całość delikatnie mieszam. Przekładam do posmarowanej oliwą brytfanki, wyrównuję i zostawiam do zastygnięcia. Następnie kroję na prostokąty (ok. 5-cm na 2-cm) i podsmażam na odrobinie rozgrzanej oliwy do zarumienienia z obydwu stron.



Roladki ryżowe z warzywami

- dla osób na diecie bezglutenowej, przepis nie zawiera również produktów białkowych oraz laktozy.



Składniki:


szklanka brązowego ryżu


3 szklanki wody


szczypta soli


kwadratowy papier ryżowy


sos sojowy


3 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno


łyżka oleju sezamowego


łyżka octu jabłkowego


olej ryżowy do smażenia


2 marchewki


czerwona papryka


pół zielonego ogórka


kiełki fasolki mung



Przygotowanie:


Brązowy ryż gotujemy: w osolonej wodzie, na małym ogniu, pod przykrywką do miękkości (min. 35 minut). Marchewkę i paprykę kroimy w cienkie słupki i podsmażamy na odrobinie oleju ryżowego. Ugotowany ryż mieszamy z olejem lnianym, sezamowym i octem jabłkowym. Delikatnie namoczony papier ryżowy kładziemy na macie do zwijania sushi. Na 1/3 papieru kładziemy pasek ugotowanego ryżu, zblanszowaną marchewkę z papryką oraz słupki zielonego ogórka i kiełki. Całość zawijamy za pomocą maty jak sushi. Kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm i podajemy z sosem sojowym.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
63
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0