Kuchnia dla aktywnych kobiet. Omlety i boczek!

W kuchni Dzień Dobry TVN gotowała mistrzyni MMA Joanna Jędrzejczyk. Pomagał jej osobisty dietetyk Jakub Mauricz. Jaki jest sekret diety Asi? Czy wiedzieliście, że mistrzyni lubi jeść boczek? Na naszym stole znalazły się takie potrawy jak: risotto z orzechami i rodzynkami, koktajl jajeczno-owocowy i omlet szpinakowo-brokułowy.

Risotto z orzechami i rodzynkami

Składniki:

40 g rodzynków, najlepiej jumbo (duże)

40 g orzechów pecan

100 g ryżu basmati lub parboiled

szczypta cynamonu do smaku

łyżeczka cukru kokosowego

łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego

Przygotowanie:

Ryż ugotować al dente - od momentu wrzenia wody odliczyć 10 min i wyjąć ryż. Opłukać pod zimną wodą i przełożyć do naczynia. Rodzynki i orzechy posiekać, dodać do ryżu. Dodać łyżeczkę oleju do rozprowadzenia równomiernie i przyprawić cukrem kokosowym i cynamonem.

Koktajl jajeczno-owocowy

Składniki:

4 jaja kurze

2 duże, dojrzale banany

pół dojrzałego awokado

100 ml mleka kokosowego pełnotłustego

100 ml wody kokosowej

opcjonalnie białko serwatkowe o smaku waniliowym

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i zmieszać na jednolitą masę.

Omlet szpinakowo-brokułowy

Składniki:

2-3 różyczki brokuła

garść liści młodego szpinaku

2-3 ząbków czosnku

4 jaja kurze

łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego do smażenia

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka ubić w misce z solą i pieprzem. Rozgnieść czosnek, połączyć ze szpinakiem i lekko zblanszowanymi różyczkami brokuła i zmiksować. Połączyć całość masy z jajkami i smażyć na małym ogniu na oleju kokosowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości