Kuchnia dla aktywnych

W kuchni Dzień Dobry TVN duet łańcuchowy przygotował potrawy dla sportowców. Jakich produktów nie może zabraknąć w menu ludzi aktywnych? Na naszym stole pojawiły się takie dania jak:

Przepisy Piotra Kucharskiego

Jajecznica z kaszą gryczaną pomidorami i szczypiorkiem

Składniki:

2 łyżki masła

10 pomidorków koktajlowych

200 g gotowanej kaszy gryczanej

6 jajek

sól

pieprz

pęczek szczypiorku

pęczek koperku

Przygotowanie:

Na patelni rozpuścić jedną łyżkę masła i podsmażyć pomidorki, dodać kaszę i lekko podsmażyć. Smażyć razem około 3 min. Przełożyć do miseczki. Rozpuścić drugą łyżkę masła i podsmażyć na niej jajka. Pod koniec dodać kaszę z pomidorkami i posiekane zioła, wymieszać.

Stek z pieczonymi szparagami, słodkimi ziemniakami i rzodkiewkami

Składniki:

1 stek z antrykotu ribeye

olej do smażenia

1 pęczek białych szparagów

1 słodki ziemniak

tymianek

oliwa z oliwek

czosnek

sól

pieprz

1 pęczek rzodkiewek

1 łyżka octu winnego

Przygotowanie:

Szparagi i ziemniaka obrać. Ziemniaka pokroić w plasterki i razem ze szparagami ułożyć na blaszce, przyprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Skropić wszystko oliwą z oliwek i wstawić na 15 min. do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. W tym czasie pokroić rzodkiewki w plasterki. Najmniejsze listki rzodkiewki posiekać i wymieszać z octem i 4 łyżkami oliwy. Następnie wymieszać to z pokrojonymi rzodkiewkami. Przyprawić solą i pieprzem.

Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć stek z każdej strony po kilka minut. Zdjąć stek z patelni i zostawić na 3-4 min., żeby „odpoczął”, następnie pokroić w plasterki. Szparagi i ziemniaki ułożyć na talerzu, na nim plasterki steka, na górze ułożyć rzodkiewki z sosem.

Wytrawne batony energetyczne

Składniki:

150 g słonecznika

50 g pestek dyni

100 g suszonych pomidorów nie z oleju

50 g suszonej śliwki

30-40 g suszonej wołowiny

sok z jednej cytryny

1 łyżeczka ziół prowansalskich

2 łyżki płatków owsianych

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka wędzonej papryki

0,5 łyżeczki ostrej papryki

sezam

Przygotowanie:

Słonecznik podprażyć na patelni aż się zarumieni. Przełożyć do miseczki i na tej samej patelni podprażyć pestki dyni. Słonecznik, gdy wystygnie, zmiksować razem z płatkami owsianymi w blenderze na mąkę. Dodać przyprawy i wymieszać. Następnie zmiksować wołowinę, dodać do niej pomidory, śliwki i sok z cytryny. Wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać suche składniki i wymieszać. Dodać pestki dyni i ponownie wymieszać. Przełożyć do formy, wyrównać i docisnąć. Pokroić na kawałki i obtoczyć w prażonym sezamie.

Przepisy Anety Łańcuchowskiej

Bananowe ciasto z bazylią i truskawkami

Składniki:

1,5 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 jajko

3 łyżki oleju rzepakowego

3 większe dojrzałe banany

5 łyżek syropu klonowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

15 dużych listków bazylii

1 szkl. truskawek

garść orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Banany obrać ze skórki, dodać syrop klonowy oraz bazylię. Całość zblendować. Do miski wsypać mąkę, dodać sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Dodać jajko i zmiksować banany. Wszystko razem zmiksować robotem kuchennym. Blaszkę wysmarować masłem i posypać mąką orkiszową. Do wysmarowanej i oprószonej blaszki przełożyć ciasto. Część truskawek wcisnąć do środka ciasta, a pozostałe truskawki przekroić na pół i położyć na wierzchu ciasta. Dodatkowo posypać ciasto orzeszkami ziemnymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 45 min.

Makaron z sosem pomidorowo-truskawkowym i krewetkami

Składniki

200 g krewetek tygrysich

1 łyżka oleju rzepakowego

1/3 szkl. białego wina wytrawnego

1 łyżka masła

sól

świeże listki bazylii

100 g makaronu tagliatelle.

Sos:

2 łyżki oleju rzepakowego

2 papryki

średniej wielkości cebula

1 szkl. przecieru pomidorowego

3/4 szkl. truskawek

1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryczki

3/4 łyżeczki soli morskiej

1/3 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Sos: Paprykę przekroić na pół, usunąć środek i włożyć na 15 min. do piekarnika nagrzanego do 240 st. C. Po tym czasie wyjąć paprykę z piekarnika i włożyć do miski, następnie przykryć ją folią (dzięki temu zabiegowi skórka papryki będzie łatwiej odchodzić) i odstawić do ostudzenia. Obrać i pokroić cebulę, wrzucić ją na rozgrzany olej rzepakowy

i na wolnym ogniu podsmażyć do momentu aż zmięknie i zrobi się rumiana. Następnie dodać, obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę, paprykę oraz przecier pomidorowy. Całość dusić do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą, wędzoną papryczką chili. Zdjąć sos z gazu, przestudzić i zblendować, a następnie dodać świeże truskawki i jeszcze raz zblendować. Sos jest już gotowy.

Krewetki: mrożone krewetki muszą się rozmrozić. Krewetki, przed wrzuceniem

na patelnię, osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać olej, następnie położyć krewetki, podsmażyć z jednej strony, następnie przełożyć krewetki na drugą stronę i też podsmażyć (cały proces smażenia ma trwać chwilę, do momentu, kiedy krewetki się skręcą). Następnie dodać masło i cały czas ruszać energicznie patelnią nad palnikiem, żeby masło obtoczyło krewetki z każdej strony. Na patelnię dolać wino, dosypać sól i dodać świeże listki bazylii.

Makaron ugotować al dente. Dodać go do sosu i wszystko razem podgrzać i wymieszać.

Makaron z sosem wyłożyć na talerz, dodać krewetki i całe danie posypać świeżymi listkami bazylii.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości