Materiał promocyjny

Kuchnia dietetyczna

Magdalena Perzeyna i Piotr Janusz, dietetycy z poradni Dietican, przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyczne potrawy.

Śniadanie (450 kcal)

Twarożek wiosenny (około 150 kcal)

Składniki:

ser twarogowy chudy około 100 g

2 łyżki kefiru

1 ogórek świeży

łyżka pestek dyni

kiełki np. brokuł (lub mieszanka kiełków)

przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Do miski przełożyć twarożek, dodać kefir, rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojonego ogórka, kiełki i posiekane pestki dyni, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pieczywo razowe pełnoziarniste (2 kromki) (około 150 kcal)

Sałatka z marchewki z rodzynkami (około 150 kcal)

Składniki

1 marchewka umyta i starta na tarce

2 łyżki rodzynek

2 łyżki orzechów włoskich obranych

sok z 1 cytryny

2 łyżki jogurtu naturalnego

świeża mięta

sól i pieprz

Przygotowanie:

Wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku sola i pieprzem.

II śniadanie (160 kcal)

Koktajl truskawkowy

Składniki:

3 szklanki mrożonych truskawek

szklanka jogurtu naturalnego lub maślanki

4 kostki lodu

2 łyżeczki miodu rzepakowego

listki mięty do smaku i ozdoby

Przygotowanie:

Truskawki, jogurt, miód i parę listków mięty miksujemy razem. Ozdabiamy listkiem mięty.

Obiad (500 kcal)

Krem z zielonego groszku (ok. 150 kcal)

Składniki:

Włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, 1 seler, 1 por)

Przyprawy (liść laurowy, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, przyprawy ziołowe)

Opakowanie mrożonego groszku zielonego około 500 g

2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Gotujemy wywar z włoszczyzny z przyprawami, można dodać do wywaru oliwę. Pod koniec gotowania dodajemy mrożony groszek. Przyprawiamy do smaku, nie zabielamy!!! Wszystko razem miksujemy do konsystencji kremu.

Łosoś gotowany na parze z sosem tzatziki (około 350 kcal)

Składniki:

filet z łososia ok. 100 g

włoszczyzna (marchew, pietruszka, por)

sok z cytryny

koperek lub zioła

sos:

opakowanie jogurtu naturalnego około 200 g

1 ogórek świeży

czosnek

pieprz

Przygotowanie:

Łososia przełożyć do garnka do gotowania na parz, skropić sokiem z cytryny, posypać posiekanym koperkiem i pokrojona włoszczyzną. Gotować 15-20 min. Sos: ogórka zetrzeć na tarce (odsączyć sok na ściereczce), czosnek przecisnąć przez praskę, ogórek i czosnek dodać do jogurtu, doprawić pieprzem. Przygotowana rybę polać sosem.

Kolacja (300 kcal)

Sałatka z suszonymi pomidorami i mazarellą

Składniki:

sałata lodowa (5-6 liści)

rukola (kilka liści)

ogórek świeży

mieszanka kiełków (łyżka)

suszone pomidory (4 sztuki)

oliwki czarne (2 łyżki)

ser mozzarella (4 kulki)

Sos:

2 łyżki oliwy z oliwek

łyżeczka oliwy z zalewy pomidorów suszonych

łyżeczka octu balsamicznego

sok z cytryny (łyżka)

2 łyżki wody

mieszanka ziół (np. prowansalskich)

łyżeczka pesto z bazylii

Przygotowanie:

Sałatę i rukolę rwiemy na drobne kawałki, dodajemy pokrojonego ogórka, oliwki, pomidory i kiełki. Posypujemy pokrojoną mozarellą. Całość zalewamy przygotowanym sosem.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości