Kuchnia DDTVN w wersji wege!

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Eryka Wałkowicza, który przygotował wegańskie śniadanie. Eryk do swoich potraw przemyca bardzo dużo warzyw. Jest kolorowo, ale przede wszystkim zdrowo! Co powiecie na tofucznicę z warzywami lub ciecierzycę na słono?

Śniadaniowa ciecierzyca na słono

Składniki:

1,5 szkl. ugotowanej ciecierzycy

1 pomidor

3 pieczarki

1 mała cebula

dowolne inne ulubione warzywa

3 szczypty czarnej soli

0,5 łyżeczki kuminu

0,5 łyżeczki wędzonej papryki

odrobina oleju do smażenia

kawałek średniej cukinii

czarna sól

Przygotowanie:

Ciecierzycę zmiksuj w malakserze z ostrzami typu „S” lub po prostu zmiażdż tłuczkiem do ziemniaków lub rozgnieć zwykłym widelcem – małe cząstki cieciorki powinny być widoczne, nie ma to być gładka masa. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pozostałe warzywa pokrojone w małe kawałki oraz pieczarki i duś je przez kilka minut, aż będą miękkie. Przełóż do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż ciecierzycę, dopraw czarną solą i wlej odrobinę wody, jeżeli masa będzie zbyt sucha. Dodaj przyprawy oraz wcześniej przygotowane warzywa. Całość trzymaj na ogniu jeszcze przez kilka minut, do połączenia smaków. Podawaj z chrupiącym chlebem i dobrą kawą.

Tofucznica ze szparagami

Składniki:

1 kostka tofu naturalnego

0,5 szkl. mleka sojowego

0,25 łyżeczki mielonej kurkumy

0,25 łyżeczki czarnej soli (kala namak)

2-3 łyżki mąki z ciecierzycy

200 g świeżych lub mrożonych kurek

1 pomidor

garść jarmużu

pęczek szczypiorku

odrobina oleju do smażenia

sól

pieprz

Przygotowanie:

Tofu rozdrobnij widelcem w misce średniej wielkości i wymieszaj z mlekiem sojowym, kurkumą oraz czarną solą. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Kurki porządnie namocz i przepłucz wodą. Pomidora pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj. Na dobrze rozgrzanej patelni podsmaż tofu, aż lekko się zrumieni, a następnie dodaj pomidora, kurki oraz mąkę z ciecierzycy i jarmuż. Smaż przez mniej więcej 5 minut, aż całość będzie ciepła i zeszklona. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem oraz posyp szczypiorkiem.

Kanapki z awokado, surową cukinią i cytrynowym majonezem

Składniki:

4 kromki pełnoziarnistego pieczywa

0,5 średniej cukinii

1 awokado

odrobina czarnuszki

sól

pieprz

Cytrynowy majonez:

3 łyżki mleka sojowego

1 niepełna łyżeczka octu winnego lub jabłkowego

0,5 łyżeczki musztardy

3 łyżki soku z cytryny

olej rzepakowy

odrobina soli i pieprzu

Przygotowanie:

Korzystając z przepisu na czosnkowy majonez ze strony XXX, przygotuj majonez cytrynowy. Awokado pokrój w grubsze plastry, a cukinię na wąskie paski (obieraczką julienne, podobnie jak na spaghetti z cukinii). Na posmarowanym majonezem pieczywie ułóż cukinię, a na niej awokado. Całość oprósz odrobiną ziaren czarnuszki, dopraw pieprzem i solą.

Wegański gulasz z masłem orzechowym

Składniki:

1 duża marchew

1 puszka krojonych pomidorów lub 1,5 szkl. passaty pomidorowej

1 szkl. ugotowanej czerwonej fasoli

1 cebula

5 większych pieczarek

0,5 papryki

2 ząbki czosnku

3 łyżki masła orzechowego

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka sosu sojowego

1 szkl. bulionu warzywnego

sól

pieprz

Przygotowanie:

W garnku o grubym dnie na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj marchew pokrojoną w plasterki oraz posiekane drobno pieczarki. Krótko podsmaż. Dodaj posiekane ząbki czosnku, fasolę, a po chwili pokrojoną paprykę. Wszystko zalej pomidorami lub passatą. Całość duś przez 15 minut. Gdy warzywa zmiękną, dodaj masło orzechowe i sos sojowy. Jeżeli wolisz bardziej płynną konsystencję, możesz dodać bulion warzywny. Gotowy gulasz dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a gdy tylko wystygnie, przełóż do lunchboxu.

Buddha bowl z blanszowanym brokułem, prażonymi migdałami, kaszą bulgur, julienne z marchewki i zieloną soczewicą

Składniki:

2 szkl. małych różyczek brokułu

0,5 szkl. migdałów

1 szkl. razowej kaszy bulgur

2 marchewki

1 szkl. zielonej soczewicy

2 szkl. warzywnego bulionu

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka mielonego kuminu

0,5 łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżeczka sezamu

sól

pieprz

Przygotowanie:

Kaszę bulgur ugotuj do miękkości, jednak uważaj, aby się nie rozgotowała. Wymieszaj ją z sosem sojowym i kuminem. Zieloną soczewicę ugotuj w bulionie – możesz ją wcześniej namoczyć w wodzie na kilkanaście minut, aby szybciej zmiękła. Migdały posiekaj i podpraż na suchej patelni. Różyczki brokułu przelej wrzątkiem lub potrzymaj je w nim przez kilka minut – nie trzeba ich gotować. Wymieszaj je z migdałami. Marchew zetrzyj obieraczką julienne i dodaj do brokułów. Dopraw odrobiną soli, pieprzu i pieprzu cayenne. Kaszę przełóż do największej przegródki lunchboxu, w kolejnej umieść zieloną soczewicę, a w najmniejszej brokuły z marchewką i wszystko obsyp sezamem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości