Kuchnia DDTVN: czekoladowe trufle od... "Trufli" ;-) PYCHA!

Patrycja Dolecka znana w Internecie jako Trufla w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała... trufle! Ale to nie koniec: blogerka kulinarna pokazała również jak przygotować soczewicową "grochówkę" i ekspresowy pasztet soczewicowy.

Trufe kawowo-kuminowe

Składniki:

5 łyżek śmietanki 36%

1 łyżeczka mielonej kawy

2 szczypty kuminu, niezbyt drobno utłuczone w moździerzu

100 g czekolady o zawartości kakao 70%

10 g masła

1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu (opcjonalnie, jeśli trufle mają być nieco bardziej słodkie)

Niesłodzone kakao w proszku

Przygotowanie:

Do śmietanki dodać kawę i utłuczony kumin, podgrzewać na małym ogniu, nie gotować.

Odstawić do przestudzenia, aż śmietanka będzie letnia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, tzn. na garnek z gotującą się (na małym ogniu) wodą postawić miskę, tak by dno miski nie dotykało wrzątku.

Do miski wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, mieszać trzepaczką balonową, aż czekolada się rozpuści.

Wtedy dodać masło i wciąż mieszać, aż czekolada je wchłonie.

Garnek zdjąć z ognia, ale miskę pozostawić na garnku.

Przez gęste sitko (takie jak do cukru pudru) wlać do roztopionej czekolady połowę śmietanki, mieszać, aż czekolada ją wchłonie, dodać resztę śmietanki i ponownie wymieszać.

Masę czekoladową schłodzić w lodówce, aż stężeje.

Przygotować kakao, sitko, duży talerz, tacę lub półmisek, miskę o płaskim dnie i podwyższonych brzegach.

Dno naczynia wysypać przesianym kakao.

Zastygłą masę nabierać łyżeczką, formować kuleczki, układać w naczyniu wysypanym kakao.

Uformowane trufle posypać kakao i poruszać talerzem, kolistymi ruchami, by kakao dokładnie pokryło turlające się trufle.

Jeśli chcemy by trufle miały idealnie okrągły kształt, trzeba trufle jeszcze raz uformować.

Jest to bardzo łatwe, gdyż obtoczone w kakao trufle nie lepią się do dłoni i dadzą się pięknie i szybko uformować w idealnie krągłe kulki, jak z najlepszego czekoladowego butiku.

Soczewicowa "grochówka"

Składniki:

1 szkl. czerwonej soczewicy

Sól

Sos sojowy

Ok. 1/2 - 1 łyżeczki octu balsamicznego (lub do smaku)

Sok z cytryny

2 duże szczypty majeranku

1 szczypta mielonego kminku

Świeżo mielony czarny pieprz

1 liść laurowy

2-3 ziela angielskie

1/2 średniej cebuli lub 1 mała

2 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego

2 małe pietruszki

1/2 batata lub 2 małe marchewki

Przygotowanie:

W garnku zagotować 1,5 l wody.

W tym czasie warzywa obrać i pokroić w kosteczkę.

Do gotującej się wody dodać warzywa, szczyptę pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczkę sosu sojowego, soczewicę, ocet balsamiczny i majeranek.

Gotować do miękkości warzyw i soczewicy.

Cebulę pokroić w kostkę, smażyć na 2 łyżkach oleju lub masła, aż będzie złoto-brązowa.

Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, dodać podsmażoną cebulkę, spróbować i doprawić sokiem z cytryny i jeśli potrzeba, pieprzem i solą.

Na drugi dzień zupa lekko zgęstnieje, można wtedy dolać wody, do uzyskania ulubionej konsystencji, i ew. dosmakować odrobiną soli, pieprzu, i octu balsamicznego.

Następnego dnia zupa jest jeszcze smaczniejsza.

Podawać samą lub z chlebem z masłem.

Ekspresowy pasztet soczewicowy

Składniki:

1 szkl. czerwonej soczewicy

1/2 łyżeczki majeranku

1 średnia cebula (lub 1/2 większej)

3 suszone pomidory w oleju

1 łyżeczka octu balsamicznego

Pieprz

Chilli cayenne

Sól

2 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego, tłoczonego na zimno)

Przygotowanie:

Soczewicę wypłukać na sitku zalać 1 1/4 szkl. wody, ugotować pod przykryciem, na średnim ogniu, do miękkości.

Soczewica powinna być jędrna, nie rozgotowana na krem.

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, z odrobiną soli (na czubku noża), na złoto-brązowo.

Soczewicę, cebulę, majeranek, suszone pomidory, przełożyć do malaksera lub naczynia do miksowania.

Dodać po szczypcie soli i pieprzu, cayenne na czubku noża i 1 łyżeczkę octu balsamicznego.

Całość zmiksować na gładką masę i sprawdzić czy nie potrzeba więcej octu i być może soli lub pieprzu.

Pasztet przełożyć do miseczki lub słoika.

Przechowywać w lodówce do ok. 4-5 dni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości