Kuchnia Davida. Wykwintna i niedroga

Kucharz David Gaboriaud radzi w Dzień Dobry Wakacje, jak przygotować potrawy wykwintne i niedrogie. Skorzystajcie z jego przepisów na: carpaccio z melona, maliny, sera bleu d'auvergne i dressingu z miodem pitnym, sałatkę z soczewicą, wędzonym pstrągiem i jajkiem "poché" oraz smażone brzoskwinie z rozmarynem i lodami waniliowymi. Palce lizać!

Carpaccio z melona, maliny, sera bleu d'auvergne i dressingu z miodem pitnym

Składniki:

1/2 melona cantaloupe pokrojone w cienkie plastry

2 łyżki świeżych malin

2 łyżki pokruszony ser Bleu d'Auvergne

1 łyżka pokruszonych i prażonych migdałów

Kilka listków mięty

2-4 łyżki miodu pitnego

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytrynę

Przygotowanie:

Dressing: wymieszaj oliwę z miodem pitnym i sokiem z cytrynę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Na talerz ułóż plastry z melona. Następnie polej dressingiem. Dodaj po kolei maliny, ser i migdały. Ddekoruj listkami mięty i serwuj od razu.

Sałatka z soczewicą, wędzony pstrąg i jajko "poché"

Składniki:

100 g zielonej lub czarnej soczewicy

Kilka kawałków wędzonego pstrągu

Garść fasolki szparagowej

Kilka pomidorków koktajlowych

2 jajka

1 łyżka octu białego

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Ugotuj soczewicę według instrukcji podanej na opakowaniu, odcedź i odstaw. Gotuj fasolę szparagową kilka minut, tak by stała się jeszcze chrupka, odcedź i odstaw. Podsmaż przez 2-3 minuty pomidory koktajlowe na patelni. Odstaw. Wymieszaj oliwę z oliwek z octem balsamicznym i dopraw solą i pieprzem do smaku. Na talerz ułóż soczewicę, dodaj fasolę, pomidory oraz kawałki pstrąga. Polej dressingiem. Wbij jajka w miseczkę. Do gotującej się wody w rondelku, dodaj jedną łyżkę octu i szczyptę soli. Następnie zrób wir za pomocą łyżki i w tym wirze przełóż delikatnie jajko. Gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 min. Wyciągnij jajko za pomocą łyżki cedzakowej i ułóż nad sałatę. Podaj od razu.

Smażone brzoskwinie z rozmarynem, lody waniliowe i karmel z masłem solonym

Składniki:

4 brzoskwinie średnio dojrzałe pokrojone na pół i bez pestki

1 gałązka rozmarynu

1 łyżka miodu

Lody waniliowe dobrej jakości

2 łyżki orzeszki piniowe prażone

Karmel z masłem solonym:

100 g białego cukru

100 ml śmietanki 36% w temperaturze pokojowej

20 g miękkiego solonego masła, pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:

Karmel: na zimnej patelni wsypuj cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier zacznie brązowieć. Cały czas pilnuj podgrzewania. Kiedy karmel nabierze mocno bursztynowego koloru i zacznie dymić, zdejmuj patelnię z ognia i dodaj masło. Mieszaj drewnianą łyżką, aż masło się roztopi. Następnie stopniowo wlewaj śmietanę cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiego sosu. Przelej karmel w miseczkę i poczekaj chwilę, aż ostygnie. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli. Taki karmel można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Na patelni wlej łyżkę miodu i czekaj, aż zacznie karmelizować. Dodaj połówki brzoskwiń i rozmaryn. Podsmaż brzoskwinie aż brązowieją. Odstaw. Ułóż brzoskwinie na talerz, dodaj po gałkę lodu, posyp orzeszkami i całość polej karmelem z masłem solonym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości