Materiał promocyjny

Kuchnia damsko-męska

Czy można mówić o płci jedzenia? Zdaniem kucharzy, tylko desery można podzielić według tego kryterium, reszta dań jest bezpłciowa.

Dla Niej danie z górki cielęcej

Składniki:

500 g górka cielęca

100 ml oliwa z oliwek

zielony pieprz, czarny pieprz grubo mielony, sól

2 łyzki musztardy z gorczycą

Przygotowanie:

Mięso marynujemy w oliwie z przyprawami. Zamarynowane podsmażamy z każdej strony po 2 -3 minuty. Podrumienione mięso smarujemy musztardą. Tak zrobione mięso wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 18 minut w temperaturze 170 stopni.

500 g ziemniaków

500 g korzenia pietruszki

2 jabłka

30 g masła

szałwia, ziele angielskie, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i dodajemy przyprawy niech nabiera smaku. Jabłka obieramy ze skóry i gniazd nasiennych i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości. Ziemniaki i pietruszkę gotujemy w wodzie i prawie miękkie dodajemy do jabłek. Wszystko razem pieczemy razem skrapiając naszym masłem smakowym. Następnie razem miksujemy i dodajemy troszkę śmietany kremówki.

Dla Niego danie z nóżki cielęcej

Składniki:

2 gicze cielęce

mąka pszenna, sól, pieprz

50 ml oliwy z oliwek

50 g masła

2 marchewki

4 łodygi selera naciowego

250 ml wina białego

2 cebule

Liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn

Przygotowanie:

Kupując giczkę cielęcą starajmy się ją kupić w plastrach najlepiej 3-4 cm. Takie plastry obtaczamy w mące wymieszanej z pieprzem oraz solą. Rozgrzać połowę oliwy z masłem i obsmażyć mięso na złoty kolor. Wlać wino i dodać liść laurowy, ziele angielskie. Zagotować. W drugim garnku, który z powodzeniem zmieści się nam w piekarniku obsmażyć na drugiej połowie tłuszczu czosnek na złoto, cebulkę dodać marchewkę, seler naciowy. Przełożyć do garnka z warzywami mięso wraz z sosem i wszystko wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu mięso wyjmujemy, a sos możemy zabielić śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem. Innym sposobem jest taki, że tuż po upieczeniu do sosu dodajemy dużo natki pietruszki połączonej ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny.

Makaroniki korzenne do wspólnego chrupania

Składniki:

240 g migdałów mielonych

400 g cukru pudru

6 białek

70 g cukru kryształu

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno dodając cukier kryształ. Pozostałe składniki sypkie czyli kakao, migdały i cukier puder łączymy razem i dodajemy do białek delikatnie mieszając. Za pomocą cukierniczego worka do kremów wyciskamy okrągłe ciasteczka o średnicy 2-3 cm na papier pergaminowy, odstawiamy na 10 minut,by odpoczęły i wypiekamy w piecu w temp. 180 stopni około 12 minut.

250 ml mleka

150 g cukru

20 g mąki pszennej

20 g mąki ziemniaczanej

5 żółtek

250 g masła

przyprawa korzenna

Przygotowanie:

Połowę mleka zagotowujemy z cukrem i odrobiną przyprawy korzennej, dodajemy mąkę wymieszaną z żółtkami oraz pozostałym mlekiem. Powstaje ścisły budyń i bardzo dobrze, studzimy go i dodajemy do roztartego masła partiami. Wskazane parę kropli alkoholu.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości