Janek jest niezwykle zdolnym i utytułowanym tancerzem. Zdobył najwyższą w tej dziedzinie klasę "S" w tańcach latynoamerykańskich. Dziś gościliśmy go w naszej kuchni.
VEPRO KNEDLO ZELO
( Pieczeń wieprzowa z knedlami i kiszona gotowaną kapustą )
Przygotowanie mięsa : Plastry karczku wieprzowego , 1 cebulę pokrojona drobno , sól, kminek , czosnek zalać wodą i smażyć ok. 1 godziny w piekarniku w temperaturze ok 180 stC. od czasu do czasu polewać woda , aby nie wyparowała . Przygotowanie kapusty : Kapustę zalać wodą , dodać szczyptę kminku i soli i gotować do miękkości ok 20 min. W tym czasie przygotować zasmażkę tj. słoninę pokroić w kostkę , wysmażyć dodać drobno pokrojoną 1 cebule a na koniec dodać mąkę i gotować ok. 1 min . do otrzymania brązowego koloru . Tak przygotowaną zasmażkę zmieszać z kapustą dodając ocet sól i cukier do smaku . Przygotowanie knedlików : zagotować ok. 1 litra lekko posolonej wody , w tym czasie przygotować ciasto na knedliki i po uformowaniu ugotować. Mięso, kapusta i knedliki podać razem na talerzu.
Ołomunckie smażone twarożki (serki )
Składniki: 6 kawałków ołomunckiego sera ( zakupione w czechach ) 20 dkg mąki pszennej 20 dkg tartej bułki 3 jajka olej słonecznikowy do smażenia
Przygotowanie : Kawałki sera obtoczyć w mące , jajach , tartej bułce .... potem ponownie w jajach i bułce i układać na rozgrzanym tłuszczu i smażyć nie dłużej niż 2 min.
Sposób przygotowania: W garnku posolonym i z łyżką oliwy gotujemy makaron na al dente. W tym samym czasie na większej patelni teflonowej smażymy pokrojony w kostkę boczek z cebulą. Do szklanego naczynia wlewamy śmietanę, wyciskamy czosnek, wsypujemy 3-5 łyżeczek przyprawy włoskiej, 3 łyżki startego parmezanu, pokrojoną wymytą świeżą bazylię i pokrojony w kostkę serek śmietankowy, zawartość szklanego naczynia powoli wlewamy na patelnię do smażonego boczku i cebuli, powoli mieszając na wolnym ogniu.