Materiał promocyjny

Kuchnia chińska

Zgodnie z chińskim kalendarzem księżycowym 26 stycznia 2009 rozpoczynają się obchody Nowego Chińskiego Roku. Obecnie będziemy świętować Rok Bawołu. Z tej okazji Artur Barciś przygotował w naszej kuchni kilka chińskich specjałów.

Kurczak chop-suey a'la barciś

Składniki:

- filet z piersi kurczaka

- miseczka pokrojonej w kostkę kapusty

- 2 średniej wielkości marchewki pokrojone w pałeczki

- 2 średniej wielkości cebule pokrojone "w piórka"

- garść suszonych grzybów mun

- garść szczypioru

- 10 dag pokrojonego bambusa z puszki (opcjonalnie)

- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

- 2 łyżki oleju

- kostka rosołowa

- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

- sól, pieprz, ew. tobasco, bąź inny ostry sos

Przygotowanie:

Mięso pokroić w cienkie paski, dodać pokrojony czosnek, posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem, zalać sosem sojowym, wymieszać, odstawić na pół godz. Zagotować pół litra wody z kostką rosołową, dodać pokrojoną w pałeczki marchew i kapustę, gotować 5 min. Grzyby mun ugotować w wodzie, aż będą miękkie (ok. 10 min). Mięso smarzyć w wooku na bardzo rozgrzanym oleju ok. 3 min. Dodać cebulę i smarzyć kolejne 3 min. Dodać porozrywane grzyby mun, szczypior i bambus, wymieszać, smarzyć 2 min. Dodać marchew i kapustę wraz z wywarem, wymieszać. Dodać ostry sos (opcjonalnie) i gotować 1 min. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą (pół szklanki) i zalać potrawę. Wymieszać aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem "na sypko".

Sałatka z rukolą i świeżymi figami

Składniki:

- garść świeżego szpinaku

- garść rukoli

- garść sałaty rzymskiej (może być lodowa)

- garść kiełków słonecznika

- 3 świeże figi

- 2 pomidory

- 1 czerwona cebula

- trochę startego oscypka

Sos:

- 2 łyżki oliwy

- ząbek czosnku

- sok z połowy mandarynki

- trochę soku z cytryny, lub limonetki

Przygotowanie:

Sałaty i kiełki wymieszać, dodać pokrojone w cząstki figi, pomidory i cebulę. Posolić i popieprzyć. Zalać sosem, wymieszać i posypać oscypkiem. Pycha!

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości