Przepisy kulinarne

Kuchnia cebulowa na wzmocnienie

Cebula słynie nie tylko ze swojego wyjątkowego smaku, ale także z właściwości leczniczych. Cebula zmienia każdy posiłek w aromatyczne, kulinarne doświadczenie. Zobaczcie, jakimi pysznościami zaskoczył nas dziś w kuchni DDTVN Andrzej Polan.

Syrop z cebuli na przeziębienia

Składniki:
2 cebule
100 g cukru
1 łyżka miodu
1 cytryna

Przygotowanie:
Cebulę siekamy, wkładamy do słoika i przesypujemy warstwami cukru. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny. Co jakiś czas przygniatamy cebulę np. tłuczkiem, by wygnieść jak najwięcej soku. Powstały sok zlewamy do innego naczynia, dodajemy miód, sok z cytryny i małą ilość startej skórki cytrynowej. Dobrze jest wszystko przecedzić i przelać do szklanego dzbanuszka. Przykrywamy i trzymamy w lodówce. Pijemy trzy razy dziennie. Doskonały na kaszel i przeziębienia.

Konfitura z cebuli czerwonej

Składniki:
1 kg czerwonej cebuli
50 ml octu octu balsamiczny
80 g miodu
150 g rodzynek
sól, czarny pieprz
tymianek suszony

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w wiórka, lekko solimy. Smażymy na oliwie powoli, aż zacznie się ładnie szklić. Lekko podrumienimy. Dodajemy tymianek, pieprz czarny. Kiedy jest już miękka cebula, dodajemy miód, ocet balsamiczny, odparowujemy. I rodzynki na koniec. Jeszcze doprawiamy.

Sałatka z kolorowej cebuli do mięs

Składniki:
1 biała cebula
2 czerwone cebule
100 ml kwaśnej śmietany
musztarda dijon
oliwa z oliwek
cytryna
sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w bardzo cienkie wiórki. Dodajemy śmietanę, musztardę, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Skrapiamy oliwą z oliwek i podajemy jako sałatkę do mięs smażonych.

Bigos z cebuli i pieczarek

Składniki:
1 kg cebuli
1 kg pieczarek
1 kg kiełbasy
800 g ogórków kwaszonych
koncentrat pomidorowy
80 g masła
pieprz, sól
majeranek, kminek

Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy, ogórki obieramy ze skóry. Kiełbasę kroimy w kostkę. Podobnie ogórki. Grzyby i cebulę kroimy w cienkie plastry. Wszystkie składniki przesmażamy osobno i łączymy razem w jednym naczyniu. Doprawiamy solą, pieprzem, małą ilością koncentratu. Na koniec dodajemy majeranek i kminek na lepsze trawienie.

Cebularze

Składniki:
500 g mąki
50 g drożdży
200 ml mleka
60 g masła
15 g cukru
2 jaja
szczypta soli

Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym dzielimy na małe porcje, rozwałkowujemy, nadając kształt małych kółek. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na środku każdego placka wykładamy porcje farszu. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C około 15 minut.

Składniki farszu:
1 kg cebuli
2 łyżki
maku
olej do smażenia
sól, pieprz czarny

Przygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do uzyskania złotego koloru. Do ciepłej, ale już nie umieszczonej na palniku cebuli, dodajemy mak oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Przepisy autorstwa Andrzeja Polana.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
55
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0