Przepisy kulinarne

Kuchnia brytyjska

Banksy w swojej twórczości posługuje się sztuką graffiti, nie wszyscy za nią przepadają, czy nawet tolerują. Podobnie jest z kuchnią brytyjską. Wielu ludziom potrawy kuchni brytyjskiej kojarzą się z czymś niesmacznym tłustym, niezdrowym. Anna Starmach udowadnia, że potrawy kuchni brytyjskiej mogą być wyśmienite.

SHEPPARDS PIE

Składniki:


800 g mielonej jagnięciny (ewentualnie może być wołowina)


1 kg ziemniaków


40 ml śmietanki 36%


Szczypta gałki muszkatołowej


1 posiekana cebula


1 marchew pokrojona w kostkę


Mała puszka kukurydzy


Mała puszka zielonego groszku


60 g masła


150 g bulionu warzywnego


Sól/pieprz


Łyżeczka tymianku


Pół łyżeczki słodkiej papryki


1 łyżka sosu worcestershire


60 g tartego sera np. cheedar



Przygotowanie:


Ziemniaki obierz i ugotuj. Masło rozpuść na patelni wrzuć cebulę, smaż przez chwilę , następnie dodaj marchew i smaż kolejne kilka minut. Następnie dodaj mięso, wymieszaj z warzywami, smaż aż zmieni kolor. Dodaj bulion warzywny, resztę warzyw (kukurydza, groszek) , sól, pieprz, przyprawy oraz łyżkę sosu worcershire. Ziemianki przepuść przez praskę, wymieszaj ze śmietanką, gałką muszkatołową dopraw do smaku. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj je grubą warstwą ziemniaków, posyp startym serem, zapiekaj około 25 minut w temperaturze 200 stopni.



MUFFINKI NA SLONO Z SEREM I BEKONEM

Składniki:


250 ml mleka


250 g mąki


80 ml oleju roślinnego


2 jaja


100 g sera cheddar


100 g wędzonego boczku


Łyżeczka proszku do pieczenia


2 szczypty soli


Szczypta pieprzu


Cebulka dymka



Przygotowanie:


Boczek pokrój w drobną kostkę, przysmaż na patelni, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, serem, boczkiem. Osobno wymieszaj mleko, olej, jaja. Połącz składniki ‘’mokre” i ‘’suche”, przełóż masę do foremek, piecz około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj z pokrojona cebulką, szczypiorkiem lub pietruszką.



KURCZAK TIKKA MASALA

Składniki:


800 g piersi z kurczaka


Cebula pokrojona w piórka


Z papryczki Chili (najlepiej zielone)


Mały kawałek imbiru (koło 3 cm)


4 ząbki czosnku


2 łyżki koncentratu pomidorowego


1 łyżka brązowego cukru


5 pomidorów


Pół szklanki soku pomidorowego


100 ml jogurtu naturalnego


Pół łyżeczki Chili w proszku


1 łyżeczka kurkumy


1 łyżeczka curry


2 łyżeczki garam masala


Sól, pieprz


olej


Świeża kolendra



Przygotowanie:


Czosnek, chilli, cebulę, imbir, obierz i drobno pokrój. Przysmaż je na oleju, następnie dodaj przyprawy, cukier, sól, pieprz, po 2 minutach dodaj koncentrat, oraz pokrojone pomidory i sok pomidorowy, zagotuj a następnie zmiksuj na gładki sos. Kurczak pokrój w wąskie paseczki, przysmaż je na oleju, gdy mięso zmieni kolor zalej je sosem. Gotuj przez 7,8 minut. Zdejmij z ognia, wymieszaj z jogurtem i świeża kolendra, podawaj z ryżem.



JABŁKOWO TRUSKAWKOWE CRUMMBLE

Składniki:


200 g masła


100 g płatków owsianych


100 g mąki


100 g brązowego cukru


500 g truskawek


500 g jabłek



Przygotowanie:


Jabłka obierz i pokrój w kostkę, od truskawek odetnij szypułki , pokrój je na połówki. Owoce ułóż w żaroodpornym naczyniu. Masło wymieszaj z mąką, płatkami, cukrem. Tak powstałą kruszonkę rozłóż równomiernie na owocach. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni około 25, 30 minut



PYSZNY PUDDING CHLEBOWY

Składniki:


1 bochenek chleba/ 1 chałka/ 1 chleb tostowy


750 ml mleka 3,2%


150 g masła


5 jaj


150 g cukru


100 g rodzynek


Łyżeczka cynamonu


2 łyżki miodu


Laska wanilii



Przygotowanie:


Chleb pokrój na grube kromki, odetnij z nich twardą skórkę a następnie z dwóch stron posmaruj grubo masłem. Na dno żaroodpornego naczynia połóż warstwę chleba, posyp go rodzynkami, cynamonem, przykryj chlebem, czynność powtarzaj aż skończy ci się chleb. W misce wymieszaj mleko, jaja, cukier, miód, ziarenka wanilii, zalej masą chleb. Włóż do piekarnika o temperaturze 190 stopni i piecz około 30 minut.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
57
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0