Przepisy kulinarne

Kuchnia brytyjska

Banksy w swojej twórczości posługuje się sztuką graffiti, nie wszyscy za nią przepadają, czy nawet tolerują. Podobnie jest z kuchnią brytyjską. Wielu ludziom potrawy kuchni brytyjskiej kojarzą się z czymś niesmacznym tłustym, niezdrowym. Anna Starmach udowadnia, że potrawy kuchni brytyjskiej mogą być wyśmienite.

SHEPPARDS PIE

Składniki:
800 g mielonej jagnięciny (ewentualnie może być wołowina)
1 kg ziemniaków
40 ml śmietanki 36%
Szczypta gałki muszkatołowej
1 posiekana cebula
1 marchew pokrojona w kostkę
Mała puszka kukurydzy
Mała puszka zielonego groszku
60 g masła
150 g bulionu warzywnego
Sól/pieprz
Łyżeczka tymianku
Pół łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka sosu worcestershire
60 g tartego sera np. cheedar

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj. Masło rozpuść na patelni wrzuć cebulę, smaż przez chwilę , następnie dodaj marchew i smaż kolejne kilka minut. Następnie dodaj mięso, wymieszaj z warzywami, smaż aż zmieni kolor. Dodaj bulion warzywny, resztę warzyw (kukurydza, groszek) , sól, pieprz, przyprawy oraz łyżkę sosu worcershire. Ziemianki przepuść przez praskę, wymieszaj ze śmietanką, gałką muszkatołową dopraw do smaku. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj je grubą warstwą ziemniaków, posyp startym serem, zapiekaj około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

MUFFINKI NA SLONO Z SEREM I BEKONEM

Składniki:
250 ml mleka
250 g mąki
80 ml oleju roślinnego
2 jaja
100 g sera cheddar
100 g wędzonego boczku
Łyżeczka proszku do pieczenia
2 szczypty soli
Szczypta pieprzu
Cebulka dymka

Przygotowanie:
Boczek pokrój w drobną kostkę, przysmaż na patelni, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, serem, boczkiem. Osobno wymieszaj mleko, olej, jaja. Połącz składniki ‘’mokre” i ‘’suche”, przełóż masę do foremek, piecz około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj z pokrojona cebulką, szczypiorkiem lub pietruszką.

KURCZAK TIKKA MASALA

Składniki:
800 g piersi z kurczaka
Cebula pokrojona w piórka
Z papryczki Chili (najlepiej zielone)
Mały kawałek imbiru (koło 3 cm)
4 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka brązowego cukru
5 pomidorów
Pół szklanki soku pomidorowego
100 ml jogurtu naturalnego
Pół łyżeczki Chili w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki garam masala
Sól, pieprz
olej
Świeża kolendra

Przygotowanie:
Czosnek, chilli, cebulę, imbir, obierz i drobno pokrój. Przysmaż je na oleju, następnie dodaj przyprawy, cukier, sól, pieprz, po 2 minutach dodaj koncentrat, oraz pokrojone pomidory i sok pomidorowy, zagotuj a następnie zmiksuj na gładki sos. Kurczak pokrój w wąskie paseczki, przysmaż je na oleju, gdy mięso zmieni kolor zalej je sosem. Gotuj przez 7,8 minut. Zdejmij z ognia, wymieszaj z jogurtem i świeża kolendra, podawaj z ryżem.

JABŁKOWO TRUSKAWKOWE CRUMMBLE

Składniki:
200 g masła
100 g płatków owsianych
100 g mąki
100 g brązowego cukru
500 g truskawek
500 g jabłek

Przygotowanie:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę, od truskawek odetnij szypułki , pokrój je na połówki. Owoce ułóż w żaroodpornym naczyniu. Masło wymieszaj z mąką, płatkami, cukrem. Tak powstałą kruszonkę rozłóż równomiernie na owocach. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni około 25, 30 minut

PYSZNY PUDDING CHLEBOWY

Składniki:
1 bochenek chleba/ 1 chałka/ 1 chleb tostowy
750 ml mleka 3,2%
150 g masła
5 jaj
150 g cukru
100 g rodzynek
Łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu
Laska wanilii

Przygotowanie:
Chleb pokrój na grube kromki, odetnij z nich twardą skórkę a następnie z dwóch stron posmaruj grubo masłem. Na dno żaroodpornego naczynia połóż warstwę chleba, posyp go rodzynkami, cynamonem, przykryj chlebem, czynność powtarzaj aż skończy ci się chleb. W misce wymieszaj mleko, jaja, cukier, miód, ziarenka wanilii, zalej masą chleb. Włóż do piekarnika o temperaturze 190 stopni i piecz około 30 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
57
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0