Materiał promocyjny

Kuchnia brazylijska

Jeśli karnawał, to tylko w Rio! Jeśli festiwal brazylijskich smaków, to tylko w kuchni Dzień Dobry TVN. Brazylijczyk Valmir Jaskulski oraz dyrektor brazylijskiej restauracji „Churrasco do Landa”, Agnieszka Landa, zadbali dziś o przeniesienie klimatu kraju samby na polskie ostatkowe stoły.

Sałatka z ciecierzycy z tuńczykiem

Składniki:

1 kg ciecierzycy

5 ogórków kiszonych

20 dkg tuńczyka w oleju

1 papryka czerwona

Koperek

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ciecierzycę gotujemy lub kupujemy gotową w puszce, ogórki kiszone i paprykę kroimy na małe kawałki, dodajemy koperek posiekany na drobno , solimy i pieprzymy do smaku, wszystko mieszamy razem w misce delikatnie, żeby nie pognieść grochu na koniec dodając kilka kropel oliwy z oliwek.

Sałatka z czerwonej fasoli

Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy

1 puszka zielonego groszku

1 świeży ogórek

2 kolorowe papryki

10 dkg sera żółtego

2 łyżki majonezu

szczypior

sól i pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski. Ser żółty kroimy w kwadraty, paprykę , ogórka i szczypior siekamy na małe kawałeczki, następnie na koniec dodajemy sól, pieprz i 2 łyżki majonezu wolno i delikatnie mieszając.

Czarna fasola brazylijska (Feijoada)

Składniki:

1 kg czarnej fasoli

wędzona kość z żebrem

kiełbasa swojska 25 dkg

4 ząbki czosnku

1 cebula

sól, pieprz

magii

3 czuszki marynowane

2 łyżki tabasco

Przygotowanie:

Fasolę zalewamy wodą, odczekujemy 24 godz. następnie wstawiamy ją na ogień ( nie wylewając tej wody) dodajemy wędzoną kość z żebrem. Kość po uzyskaniu miękkiego mięsa wyjmujemy i obieramy mięso wrzucając je z powrotem do fasoli. Osobno na patelni podsmażamy pokrojoną na małe kawałki kiełbasę, pokrojoną w kostki cebulę z czosnkiem. Wrzucamy do gotującej się fasoli. Doprawiamy solą, pieprzem magii, czuszką marynowaną i 2 łyżeczkami tabasco. Gotujemy do uzyskania miękkości na wolnym ogniu mieszając co 5 min. Fasolę podajemy zawsze z ryżem białym.

Picanha

Składniki:

udziec wołowy bez kości z tłuszczem

(najlepiej zrazowa dolna)

sól morska

Przygotowanie:

Z mięsa usuń błonę, pozostawiając jednak warstwę tłuszczu. Potem opłucz mięso i osusz je papierowym ręcznikiem, pokrój na równe kawałki. Bezpośrednio przed grillowaniem posól mięso solą kamienną lub morską (nadaje mięsu o wiele lepszy smak, niż sól zwykła). Nie używaj innych przypraw, nie marynuj. Przygotowane mięso połóż na dobrze rozgrzanym grillu i piecz, aż z zewnątrz będzie brązowe i chrupiące, a wewnątrz jeszcze różowe. Przed jedzeniem możesz skropić sokiem z cytryny.

Ananas grillowany podawny na ciepło

Składniki:

1 ananas świeży o rozmiarze 5

Przygotowanie:

Ananasa obieramy ze skórki, pozbywając się tzw. małych kępek. Następnie nabijamy owoc na szpadę i wkładamy do grilla. Pieczemy go do uzyskania lekkiego przyrumienienia podajemy ananasa krojąc go wzdłuż.

Pałka z kurczaka

Składniki:

1 kg pałek z kurczaka

sól, pieprz

papryka słodka

kurkuma

jałowiec

ziele angielskie

1 szklanka piwa

4 ząbki czosnku

natka pietruszki

olej

Przygotowanie:

Marynatę do pałek:

Potrzebujemy blender albo mikser wrzucamy czosnek natkę i 1szklankę oleju wszystko razem miksujemy i zalewamy tym kurczaki następnie dodajemy sól, pieprz, łyżkę stołową czerwonej papryki, łyżkę kurkumy, jałowiec, 2 kulki ziela angielskiego, mieszamy. Na koniec zalewamy kurczaki szklanką piwa. Pozostawiamy w lodówce na dobę. Pieczemy około godziny.

Pierś z kurczaka zawijana w boczku

Składniki:

1 pierś z kurczaka

pieprz

papryka słodka

sok pomidorowy

15 plastrów boczku wędzonego

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką oraz dodajemy odrobinę soku pomidorowego. Następnie bierzemy plaster boczku i zawijamy kawałek piersi w boczek.Pieczemy około 10 min.

Karkówka grillowana

Składniki:

1 karkówka

sól, pieprz

liść laurowy

zioła prowansalskie

cynamon

gałka muszkatołowa

jałowiec

ziele angielskie

natka pietruszki

kieliszek białego wina

olej

Przygotowanie:

Miksujemy w blenderze natka z olejem, wlewamy to do karkówki dodajemy przyprawy do smaku (szczypta cynamonu) na koniec zalewamy to kieliszkiem białego wina. Wkładamy na dobę do lodówki. Karkówkę nabijamy na szpadę i pieczemy około 30 min.

Żebra wieprzowe

Składniki:

6 pasków żeberek cienkich z nie dużą ilością mięsa

sól morska, pieprz

Przygotowanie:

Żeberka sypiemy z obydwu stron pieprzem i nacieramy solą morską. Nabijamy na szpadę kostkę po kostce. Pieczemy około 15 min.

Drink bezalkoholowy ipanema

Składniki:

1 limonka

woda gazowana

łyżka stołowa brązowego cukru

lód kruszony

Przygotowanie:

Limonkę kroimy na 8 kawałków wrzucamy do szklanki i wygniatamy do uzyskania soku, dodajemy cukier brązowy ,zalewamy woda gazowaną i wrzucamy kruszony lód , mieszamy.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości