Materiał promocyjny

Kuchnia bolońska

Po kulinarnej wyprawie do Bolonii Piotr Kucharski przygotował potrawy tradycyjnej kuchni bolońskiej.

MAKARON (przepis podstawowy)

Składniki:

400 g mąki tortowej

2 szczypty soli

4 jajka

Przygotowanie:

Wysypać mąkę na stolnicę i zrobić dołek, wbić do niego jajka, rozbełtać widelcem. Używając widelca, okrężnymi ruchami zagarniać mąkę do jajek aż całość się wymiesza. Następnie zagniatać rękami aż uzyskamy jednolitą masę. Umyć ręce, oczyścić dokładnie stolnicę, ciasto które oczyściliśmy odłożyć na bok. Pozostałe ciasto zagniatać około 20 min. posuwistymi ruchami, lekko dociskając do blatu. Jeśli jest potrzeba lekko posypać blat mąką aby się nie kleił. Ciasto jest gotowe jeśli po około 20 min, rozkroimy ciasto i nie ma grudek oraz powinno mieć widoczne pęcherzyki powietrza w środku.

TORTELLONI

Składniki:

200 g parmezanu, tartego

100 g mielonych migdałów

1 kg dyni lub słodkich ziemniaków

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

ciasto makaronowe

pieprz

masło

sól

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 o C. Dynię oczyścić z nasion, Umieścić na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 40 min, (jeśli używamy ziemniaków, należy je umyć, ułożyć na blasze i upiec do miękkości). Następnie odstawić do ostygnięcia. Miąższ obdzielić od skóry i przy użyciu widelca rozdrobnić w misce. Wymieszać z serem, migdałami i przyprawami. Ciasto makaronowe rozwałkować na cienki placek, pokroić w 4 cm kwadraty i na środek każdego z nich nakładać farsz. Każdy z kwadratów złożyć na połowę tworząc trójkąt, zlepić dokładnie brzegi. Następnie owinąć dwa z rogów na palcu i zlepić, formując tortelloni. Ugotować w osolonej wrzącej wodzie 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać polane topionym masłem.

BALANZONE

Składniki:

500 g sera ricotta

100 g parmezanu

2 szczypty gałki muszkatołowej

1 łyżka posiekanej świeżej szałwii lub pietruszki

0,5 łyżeczki soli

ciasto makaronowe

sos pomidorowy

Przygotowanie:

Ser ricotta wymieszać z parmezanem, doprawić solą i gałką muszkatołową, dodać szałwię i dokładnie wymieszać. Ciasto makaronowe rozwałkować na cienki placek, i pokroić na 8 cm kwadraty, na każdy z nich nałożyć farsz. Każdy z kwadratów złożyć na połowę tworząc trójkąt, zlepić dokładnie brzegi. Następnie owinąć dwa z rogów na kciuku i zlepić, formując balanzone. Ugotować w osolonej wrzącej wodzie 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać z sosem pomidorowym.

Tagliatelle z sosem Bolońskim

Składniki:

300 g mielonej wołowiny

150 g mielonego surowego boczku

50 g selera naciowego

1 marchewka, drobno pokrojona

1 puszka krojonych pomidorów

1 cebula, drobno pokrojona

0,5 kieliszka czerwonego wina

3/4 szklanka mleka

ciasto makaronowe

pieprz

masło

sól

Przygotowanie:

Boczek podsmażyć na maśle na wolnym ogniu. Dodać warzywa i dusić aż cebula się zeszkli. Dodać mieloną wołowinę i podsmażyć aż będzie lekko brązowa. Dodać pomidory i wino, dokładnie wymieszać, dusić na wolnym ogniu i dolewać małymi porcjami mleko do całkowitego połączenia się całości, gotować na wolnym ogniu kilka godzin, co jakiś czas mieszając, jeśli jest za suche dolewać odrobinę mleka. Ciasto makaronowe rozwałkować nacieki placek, przekroić na połowę, każdą z części zrolować i pokroić w 5 milimetrowe „ruloniki”, następnie rozwinąć i ugotować w osolonej wodzie. Podawać wymieszane z sosem.

SEMIFREDDO

Składniki:

4 białka jajek

2 szklanki kremówki

1 szklanka pokruszonych ciasteczek amaretti

1 szklanka cukru pudru

ocet balsamiczny

Przygotowanie:

Podłużną formę do pieczenia (np. keksówkę) wyłożyć podwójnie folią spożywczą. Białka ubić z 1 szklanki cukru pudru, na sztywną pianę. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem. Białka dodawać porcjami do ubitej śmietany i mieszać aż całość się połączy, dodać ciasteczka i wymieszać. Całość przelać do formy. Przykryć folia spożywczą i wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny. Podawać pokrojone w plasterki, polane odrobiną octu balsamicznego.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości