Po kulinarnej wyprawie do Bolonii Piotr Kucharski przygotował potrawy tradycyjnej kuchni bolońskiej.MAKARON (przepis podstawowy)
Składniki:
400 g mąki tortowej
2 szczypty soli
4 jajka
Przygotowanie:
Wysypać mąkę na stolnicę i zrobić dołek, wbić do niego jajka, rozbełtać widelcem. Używając widelca, okrężnymi ruchami zagarniać mąkę do jajek aż całość się wymiesza. Następnie zagniatać rękami aż uzyskamy jednolitą masę. Umyć ręce, oczyścić dokładnie stolnicę, ciasto które oczyściliśmy odłożyć na bok. Pozostałe ciasto zagniatać około 20 min. posuwistymi ruchami, lekko dociskając do blatu. Jeśli jest potrzeba lekko posypać blat mąką aby się nie kleił. Ciasto jest gotowe jeśli po około 20 min, rozkroimy ciasto i nie ma grudek oraz powinno mieć widoczne pęcherzyki powietrza w środku.
TORTELLONI
Składniki:
200 g parmezanu, tartego
100 g mielonych migdałów
1 kg dyni lub słodkich ziemniaków
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
ciasto makaronowe
pieprz
masło
sól
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 o C. Dynię oczyścić z nasion, Umieścić na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 40 min, (jeśli używamy ziemniaków, należy je umyć, ułożyć na blasze i upiec do miękkości). Następnie odstawić do ostygnięcia. Miąższ obdzielić od skóry i przy użyciu widelca rozdrobnić w misce. Wymieszać z serem, migdałami i przyprawami. Ciasto makaronowe rozwałkować na cienki placek, pokroić w 4 cm kwadraty i na środek każdego z nich nakładać farsz. Każdy z kwadratów złożyć na połowę tworząc trójkąt, zlepić dokładnie brzegi. Następnie owinąć dwa z rogów na palcu i zlepić, formując tortelloni. Ugotować w osolonej wrzącej wodzie 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać polane topionym masłem.
BALANZONE
Składniki:
500 g sera ricotta
100 g parmezanu
2 szczypty gałki muszkatołowej
1 łyżka posiekanej świeżej szałwii lub pietruszki
0,5 łyżeczki soli
ciasto makaronowe
sos pomidorowy
Przygotowanie:
Ser ricotta wymieszać z parmezanem, doprawić solą i gałką muszkatołową, dodać szałwię i dokładnie wymieszać. Ciasto makaronowe rozwałkować na cienki placek, i pokroić na 8 cm kwadraty, na każdy z nich nałożyć farsz. Każdy z kwadratów złożyć na połowę tworząc trójkąt, zlepić dokładnie brzegi. Następnie owinąć dwa z rogów na kciuku i zlepić, formując balanzone. Ugotować w osolonej wrzącej wodzie 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać z sosem pomidorowym.
Tagliatelle z sosem Bolońskim
Składniki:
300 g mielonej wołowiny
150 g mielonego surowego boczku
50 g selera naciowego
1 marchewka, drobno pokrojona
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula, drobno pokrojona
0,5 kieliszka czerwonego wina
3/4 szklanka mleka
ciasto makaronowe
pieprz
masło
sól
Przygotowanie:
Boczek podsmażyć na maśle na wolnym ogniu. Dodać warzywa i dusić aż cebula się zeszkli. Dodać mieloną wołowinę i podsmażyć aż będzie lekko brązowa. Dodać pomidory i wino, dokładnie wymieszać, dusić na wolnym ogniu i dolewać małymi porcjami mleko do całkowitego połączenia się całości, gotować na wolnym ogniu kilka godzin, co jakiś czas mieszając, jeśli jest za suche dolewać odrobinę mleka. Ciasto makaronowe rozwałkować nacieki placek, przekroić na połowę, każdą z części zrolować i pokroić w 5 milimetrowe „ruloniki”, następnie rozwinąć i ugotować w osolonej wodzie. Podawać wymieszane z sosem.
SEMIFREDDO
Składniki:
4 białka jajek
2 szklanki kremówki
1 szklanka pokruszonych ciasteczek amaretti
1 szklanka cukru pudru
ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Podłużną formę do pieczenia (np. keksówkę) wyłożyć podwójnie folią spożywczą. Białka ubić z 1 szklanki cukru pudru, na sztywną pianę. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem. Białka dodawać porcjami do ubitej śmietany i mieszać aż całość się połączy, dodać ciasteczka i wymieszać. Całość przelać do formy. Przykryć folia spożywczą i wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny. Podawać pokrojone w plasterki, polane odrobiną octu balsamicznego.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"