Kuchnia biegającej weganki: tofucznica i chipsy z jarmużu

Dziś w naszej kuchni gościła Joanna Kowalczyk, weganka i miłośniczka biegania po górach. Z połączenia tych obu pasji powstał tzw. bieganizm. Na blogu Joanna dzieli się swoimi dokonaniami i i zamieszcza swoje ulubione przepisy, oczywiście kuchni wegańskiej. W studiu Dzień Dobry TVN biegająca weganka przygotowała kilka popisowych dań, między innymi, zapieczone jabłka, tofucznicę, której smak jest właściwie nie do odróżnienia od prawdziwej jajecznicy, warzywne szaszłyki w marynacie, sałatkę z młodego szpinaku i popularne chipsy z jarmużu. Smacznego!

JABŁKA DO ZAPIEKANIA

Składniki:

1kg jabłek

Cukier waniliowy (trzcinowy ze startą wanilią)

Cynamon

Miód

TOFUCZNICA

Składniki:

Opakowanie tofu

Opakowanie pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory

1 cebula

Szczypiorek/dymka

Kurkuma

Sól himalajska/kamienna

Pieprz

Olej ryżowy do smażenia

SZASZŁYKI WARZYWNE W MARYNACIE

Składniki:

Tofu

1 papryka

Pomidorki koktajlowe

Pieczarki (małe)- 10 szt.

Czosnek (2 główki)

Cukinia

Bakłażan

Olej rzepakowy – eko dobry

Marynata:

3 łyżki miodu

2 łyżki musztardy

2 łyżki dobrego oleju roślinnego (takiego, który można podgrzewać do wysokiej temperatury)

1 łyżka sosu sojowego o niskiej zawartości soli

1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny

1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej

2 duże ząbki wyciśniętego czosnku

sól i pieprz

SAŁATKA Z MŁODEGO SZPINAKU

Składniki:

Młode liście szpinaku (w torebce umyte)

pomarańcza

Awokado miękkie

Nasiona dyni sezamu

Kiełki słonecznika

Olej lniany

CHIPSY Z JARMUŻU

Składniki:

Opakowanie jarmużu

Oliwa z oliwek i olej ryżowy

Papier do pieczenia

Sól ziołowa

Świeży rozmaryn

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości