Materiał promocyjny

Kuchnia białkowa

8 września w księgarniach pojawi się nowość dotycząca diety dr Dukana - "Nie potrafię schudnąć. Przepisy specjalnie dla Polaków". Przepisy opracował Jarosław Urbaniuk, pisarz i felietonista kulinarny, który dzięki diecie zgubił 20 kilogramów. Gościliśmy go dziś w Dzień Dobry TVN.

Kurczak w majeranku i czosnku

Porcja dla 2 osób:

Czas przygotowania: 25 minut

2 nogi z kurczaka

2 ząbki czosnku

ćwierć kostki rosołowej

mały jogurt naturalny

sól, pieprz

majeranek suszony

Przygotowanie:

Posiekany czosnek utrzeć z solą i natrzeć nim pozbawione skory nogi kurczaka, obsypać je obficie suszonym majerankiem i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny (im dłużej, tym lepiej). Ćwiartkę kostki rosołowej rozpuścić w 100 ml wrzącej wody. Kurczaka wrzucić na natłuszczoną patelnię i szybko przesmażyć (aby zamknąć pory w mięsie). Dolać wodę z rosołem i dusić pod przykryciem, aż płyn częściowo wyparuje, a kurczak przestanie być surowy. Pod sam koniec dodać osolony jogurt, uważając, by się nie ściął (przedtem należy zmniejszyć ogień). Gdy się zagotuje – podawać.

Wołowina duszona w cebuli

Porcja dla 4 osób

Czas przygotowania: 120 minut

700 g chudej wołowiny

700 g cebuli

1 kostka rosołowa

tymianek

liść laurowy

sól, pieprz

Przygotowanie:

Wołowinę pokroić w grubą kostkę i przesmażyć partiami na patelni teflonowej lub natłuszczonej (na ostrym ogniu). Następnie przełożyć do garnka, w którym będziemy gotować całość. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, wymieszać i obficie posypać pieprzem, dorzucić liść laurowy. Kostkę rosołową rozpuścić w 0,5 l wrzącej wody, część przelać na patelnię i podgrzać. Mieszać tak, aby resztki wołowiny, które przywarły do patelni trafiły do sosu. Dolać cały wywar do wołowiny z cebulą, dodać szczyptę tymianku i dusić na małym ogniu, aż wołowina będzie miękka a cebula się rozpadnie tworząc sos (w praktyce potrwa to co najmniej 2 godziny). Gdyby cały płyn wyparował i cebula zaczęła się przypalać, dolać trochę wody. Przed podaniem w razie potrzeby jeszcze raz doprawić i wymieszać.

Łosoś w sosie jogurtowym z kaparami

Składniki:

2 filety z łososia

1/2 opakowania jogurtu naturalnego 450 g

kapary

cebula

sok z cytryny

sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę zeszklić w odrobinie wody lub wywarze z kostki warzywnej. Zredukować płyn do zagęszczenia. Dodać jogurt. Zagotować mieszając sos, aby się nie zważył. Dorzucić kapary, odstawić w ciepłe miejsce. Filety z łososia posolić, popieprzyć i smażyć na natłuszczonej lub teflonowej patelni. Przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i polać sosem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości