Materiał promocyjny

Kuchnia bezglutenowa. Smaczna i zdrowa!

Tym razem, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski przygotował potrawy bezglutenowe. Co było największym wyzwaniem dla Piotra? Chleb, pizza ziemniaczana, pizza ziemniaczana, czy może kruche ciasteczka?

Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News

Chleb bezglutenowy

Składniki:

100 g mąki ziemniaczanej

100 g mąki kukurydzianej

175 g maki gryczanej

400 g letniej wody

20 g drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki gumy ksantanowej

2 łyżki oleju roślinnego

1 jajko

ziarna słonecznika do posypania

Sposób przygotowania:

Mąkę ziemniaczaną, kukurydziana i gryczaną bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do mieszanki mąk dodać sól, proszek do pieczenia i gumę ksantanową. Dokładnie wymieszać, do suchych składników dolać wodę z drożdżami i roztrzepane jajko. Wymieszać przez chwilę aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć do natłuszczonej podłużnej formy (około 25 cm). Wierzch posypać ziarnami słonecznika, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wstawić foremkę i piec około 50 minut.

Pizza ziemniaczana

Składniki:

Spód:

600 g ziemniaków

sok z jednej cytryny

50 g tartego sera parmezan

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu

2 jajka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki kukurydzianej

Dodatki:

200 g sosu pomidorowego

200 g mozzarelli

6 plasterków szynki dojrzewającej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z sokiem z cytryny. Masę przełożyć na sito i odstawić do ocieknięcia na około 20 minut. Pod koniec docisnąć masę do sita aby usunąć nadmiar wody. Do masy dodać pozostałe składniki na spód i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na okrągłą formę do pieczenia (około Ø 28), wyrównać i wstawić do rozgrzanego pieca do 200°C. Piec około 25 minut. Na wierzch podpieczonego placka wyłożyć sos pomidorowy, ułożyć kawałki porwanej mozzarelli i plasterki szynki. Ponownie podpiec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.

Placek migdałowy

Składniki:

4 jajka

200 g cukru pudru

250 g mielonych migdałów

skórka otarta z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić na sztywno dodając cukier. Pod koniec dodać żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę. Dodać mielone migdały, skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do okrągłej (Ø 24 cm) natłuszczonej formy i piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 35 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Kruche ciasteczka

Składniki:

130 g mąki ryżowej

70 g mąki kukurydzianej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki cynamonu

100 g łyżki miękkiego masła

100 g cukru

1 jajko

100 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Obie mąki dokładnie wymieszać ze sobą. Następnie dodać proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Wymieszać i dodać masło i jajko i płatki migdałowe. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Przy pomocy foli spożywczej z ciasta uformować walec. Wstawić na 20 minut do lodówki. Następnie pokroić na 1 cm plasterki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C przez około 10 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości