Duszony groszek z sałatą i porem, czarna soczewica z domowym twarogiem, risotto z jabłkiem i orzechami i zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych - to bezglutenowe dania, które w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował bloger kulinarny Szymon Kubicki, autor książki "Facet i kuchnia". Jego przepisy polecamy wszystkim, nie tylko osobom uczulonym na gluten. Czy zgadzacie się z Marcinem Prokopem, że Szymon ma w sobie coś z Rumcajsa? ;-)Duszony groszek z sałatą i porem
Składniki:
200 g groszku
1/2 główki sałaty rzymskiej
1 por
pęczek bazylii
około 500 ml bulionu
sól
pieprz
suszone zioła (np. tymianek albo zioła prowansalskie)
olej i masło do smażenia
Przygotowanie:
1. Odetnij od pora brzydkie zielone liście, przekrój go wzdłuż na pół, dokładnie umyj i posiekaj.
2. Podsmaż por w głębokim rondlu na maśle z odrobiną oleju, aż zacznie mięknąć.
3. Wlej bulion, zagotuj, dodaj groszek i grubo posiekaną sałatę.
4. Dopraw pieprzem i solą (jeśli bulion nie był wystarczająco słony), dodaj suszone zioła i duś całość do momentu, aż groszek zmięknie (ok. 5 minut).
5. Zdejmij z ognia, dodaj bazylię i masło, wymieszaj i podawaj.
Czarna soczewica z domowym twarogiem
Składniki:
2 litry świeżego mleka 2% (nie UHT)
4 cytryny (15 łyżek soku)
100 g czarnej soczewicy
trochę natki pietruszki
łyżka oliwy extra vergine
pieprz
sól
Przygotowanie:
Twaróg:
1. Zagotuj mleko.
2. Wlej do mleka sok wyciśnięty z cytryn, pozbawiony pestek. Od mleka natychmiast zacznie oddzielać się serwatka. Podgrzewaj mleko, mieszając, jeszcze przez kilka minut.
3. Przelej zawartość garnka przez duże sito o drobnych oczkach.
4. Naciskając masę drewnianą łyżką, dokładnie odcedź ser, który będzie miał konsystencję luźnego twarożku. Zostaw go na pięć minut, żeby dobrze odciekł i przestygł.
Soczewica:
1. Przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą i gotuj przez około 30 minut. Soczewica powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
2. Gdy soczewica będzie gotowa, połóż na garnku talerz lub pokrywkę i odlej pozostałą wodę. Możesz też odsączyć soczewicę na sicie, po czym przełożyć ją z powrotem do garnka.
3. Postaw garnek na chwilę na gazie i mieszając, odparuj ewentualną resztę wody. Dopraw solą, wlej oliwę i wymieszaj.
4. Rozłóż soczewicę na talerzach i dodaj trochę domowego twarogu. Posyp posiekaną pietruszką, skrop oliwą i dopraw pieprzem.
Risotto z jabłkiem i orzechami
Składniki:
100 g ryżu carnaroli lub arborio
2 jabłka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kieliszek białego wina
½ litra bulionu (może być z kostki — bezglutenowej i ekologicznej)
1 cytryna
garść orzechów włoskich
kilka listków mięty
pieprz
sól
Przygotowanie:
1. Pokrój jabłko na plastry, a następnie w niewielką kostkę. Nie obieraj go ze skórki, dzięki temu będzie ładniej wyglądać. Przełóż owoc do miski i wlej sok z cytryny. Dzięki temu jabłko nie ściemnieje, a risotto nabierze lekko cytrynowego posmaku.
2. Posiekaj cebulę i czosnek. Podduś je w głębokiej patelni przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż zmiękną.
3. Dodaj na patelnię ryż i smaż całość kolejne kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.
4. Wlej na patelnię wino, zamieszaj i poczekaj, aż odparuje.
5. Wlej chochlę bulionu i duś ryż około 13–15 minut, nieustannie mieszając i systematycznie dolewając bulionu za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.
6. Dodaj jabłka i orzechy i duś całość, znowu mieszając, jeszcze przez mniej więcej 5 minut.
7. Gdy risotto będzie gotowe, zdejmij je z ognia, dopraw pieprzem i ewentualnie solą, dodaj miętę i zamieszaj.
Zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych
Składniki:
8 pomidorów malinowych
1 cebula
2–3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
dwie garście listków bazylii
oliwa extra vergine
kilka łyżeczek pesto z bazylii (najlepiej domowego)
2 łyżki oliwy extra vergine
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
2. Pomidory przekrój na pół i ułóż obok siebie w dużej brytfance. Dodaj papryczkę chilli, cebulę (obraną i pokrojoną na ćwiartki, szóstki lub ósemki) i nieobrane ząbki czosnku. Większe ząbki przekrój wzdłuż na pół. Rozłóż na wierzchu liście bazylii, a całość skrop porządnie oliwą.
3. Wstaw brytfankę do piekarnika na 30–40 minut. Upieczone pomidory wyciągnij z pieca i odstaw do ostygnięcia.
4. Usuń skórę z pomidorów i zmiksuj je w blenderze wraz z cebulą, obranym czosnkiem, papryczką chilli, bazylią, całym sokiem, który zebrał się na dnie brytfanki, oraz sporą szczyptą soli i pieprzu. W razie potrzeby miksuj partiami.
5. Podgrzej zupę i podawaj z domowym bazyliowym pesto.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"