Materiał promocyjny

Kuchnia bez soli!

Sól kuchenna, inaczej chlorek sodu, stanowi najstarszą przyprawę świata. Jednak afera solna poddała w wątpliwość stosowanie soli. Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez jednego z głównych smaków- słonego. Okazuje się jednak, że życie bez soli jest nie tylko możliwie, ale także bardzo zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnili to Iwona Pavlovic i jej mąż Wojciech Oświęcimski

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News

Przystawka

Sałatka z granatami

Składniki:

różne rodzaje sałaty

gruszki

granaty

płatki migdałowe

musztarda

miód

oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Sałaty umyć, porwać na kawałki. Gruszkę obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Połączyć z sałatą i kuleczkami granatów. Składniki dresingu, czyli miód, oliwę oraz musztardę. Sałatkę polać dresingiem i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Zupa

Krem z zielonego groszku

Składniki:

marchewka

pietruszka

zielony groszek

litr wody mineralnej

pieprz

gałka muszkatołowa

natka pietruszki

czosnek

jogurt naturalny 0%

chleb tostowy

Sposób przygotowania:

Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić i ugotować wraz z zielonym groszkiem na miękko. Dodać przyprawy i zmiksować. Na patelni zrobić grzanki z chleba tostowego, przyprawionego czosnkiem. Podawać z łyżką jogurtu, posypać posiekaną natką.

Danie główne

Papiloty z pstrąga na sałacie

Składniki:

filety bez ości ( 4-5 sztuk)( może być pstrąg lub łosoś)

różne rodzaje sałaty

masło

cytryna

limonka

świeże zioła: tymianek, natka, rozmaryn, bazylia

Sposób przygotowania:

Filety umyć, ułożyć na folii aluminiowej i dokładnie pokryć posiekanymi ziołami. Na wierzchu ułożyć kawałek masła i polać sokiem z cytryny. Zawinąć, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 25 minut. Podawać z limonką.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości