Kuchnia bez mięsa to trend 2021 roku. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

Rok 2021 na talerzu
Zbliżający się rok 2021 może przynieść nowe trendy kulinarne. Eksperci zauważają, że co roku więcej konsumentów decyduje się na dania bez mięsa. I takie właśnie potrawyprzygotował dla nas Piotr Kucharski. Sprawdź jego przepisy na smażony ryż z kimchi i jajkiem, maślane bułki z grzybowym farszem oraz chleb z ziarnem.

Smażony ryż z kimchi i jajkiem

Składniki na ryż z kimchi:

  • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżki oleju do smażenia
        • 150 g kimchi
          • 150 g ugotowanego ryżu basmati
            • sos sojowy
              • pieprz
                • masło
                  • 2 jajka
                    • czarny i biały sezam
                      • dymka

                        Jak przygotować ryż z kimchi:

                        Cebulę pokroić w piórka i razem z czosnkiem podsmażyć na oleju. Gdy się zeszklą dodać kimchi i chwilę smażyć. Dodać ryż, wymieszać i smażyć razem. Doprawić sosem sojowym oraz zalewą z kimchi.

                        Jajka usmażyć na maśle tak, aby żółtko zostało płynne. Ryż z kimchi podawać z jajkiem. Posypać podprażonym sezamem i posiekaną dymką.

                        Maślane bułki z grzybowym farszem

                        Składniki na maślane bułki z grzybowym farszem:

                        Bułki:

                        • 10 g świeżych drożdży
                          • 70 ml mleka
                            • 3 jajka
                              • 50 g cukru
                                • 3 łyżki mleka w proszku
                                  • 400 g mąki pszennej typ 650
                                    • 0,5 łyżeczki soli
                                      • 50 miękkiego masła
                                        • 50 g podsmażonej cebulki

                                          Farsz grzybowy:

                                          • 2 cebule
                                            • 3 ząbki czosnku
                                              • 4 łyżki masła
                                                • 1 marchewka
                                                  • kawałek selera
                                                    • 1 korzeń pietruszki
                                                      • 1 por
                                                        • 1 kg pieczarek
                                                          • 500 g boczniaków
                                                            • sól i pieprz
                                                              • 2 pęczki pietruszki
                                                                • 200 g kiszonej kapusty

                                                                  Jak przygotować maślane bułki z grzybowym farszem:

                                                                  Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać jajka i cukier, wymieszać. Dodać resztę składników z wyjątkiem masła i cebuli, wymieszać, a następnie wyrobić. Po kilku minutach wyrabiania dodać masło w dwóch porcjach i wyrabiać aż masło się wchłonie. Pod koniec dodać podsmażoną cebulkę. Tylko na chwilę, aby się wymieszała z ciastem. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny.

                                                                  Następnie podzielić na dziesięć części każdą po około 80 g. Uformować okrągłe bułki i odstawić na chwile. Następnie z każdej bułki formować podłużne wałeczki o długości 10-12 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenie w niedużych odstępach, aby bułki podczas pieczenia się połączyły, przykryć folią spożywczą. Zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.

                                                                  W tym czasie rozgrzać piekarnik do 210 C. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut.

                                                                  Farsz: Podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Dodać pokrojone w piórka marchewkę, seler, korzeń pietruszki i por. Podsmażyć wszystko razem. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i boczniaki. Dusić, aż grzyby będą miękkie, a wszystkie soki z nich odparują. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, dusić jeszcze przez chwilę.

                                                                  Bułki przekroić wzdłuż, nałożyć kiszoną kapustę i farsz do środka.

                                                                  Pszenny chleb w ziarnach

                                                                  Składniki na pszenny chleb w ziarnach:

                                                                  • 350 g wody
                                                                    • 10 g świeżych drożdży
                                                                      • 400 g mąki pszennej typ 750
                                                                        • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
                                                                          • 1 łyżeczka soli
                                                                            • 200 g mieszanych ziaren

                                                                              Jak przygotować pszenny chleb w ziarnach:

                                                                              Wodę wymieszać z drożdżami. Wszystkie suche składniki wymieszać i połączyć z wodą z drożdżami. Wymieszać, następnie przełożyć na oprószoną mąką powierzchnię i zagniatać przez około 5 minut. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrastania.

                                                                              Po godzinie naciągnąć każdy z boków ciasta ku górze i nałożyć na środek. Po tym czasie z ciasta uformować kulkę i odstawić na 10 minut, żeby się ciasto rozluźniło. Po tym czasie uformować podłużny bochenek, który zawinąć w ściereczkę wysypany mąką, końce zapiąć klipsami. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

                                                                              W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220ºC. Bochenek przełożyć na blat, przekroić wzdłuż na dwa równe bochenki. Zwilżyć wodą i obtoczyć w ziarnach. Ułożyć na blaszce do pieczenia, przecięciem do dołu. Bochenki naciąć. Wstawić do piekarnika, zaparować. Piec 40 minut.

                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                              Zobacz też:

                                                                              Alzackie placki i piernikowe tiramisu. Co jeszcze można zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Proste przepisy

                                                                              Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

                                                                              Sałatka jarzynowa, pieczeń i ciasto. Wariacje Grzegorza Zawieruchy nie tylko na święta

                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                              Autor: Luiza Bebłot

                                                                              Źródło: Piotr Kucharski

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości