W związku ze Światowym Dniem Wegetarianizmu mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy bez mięsa.Różowe ravioli
300 g mąki
2 jaja
1 żółtko
ciepła woda, łyżka octu
Przygotowanie:
Z w/w składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na chwilę na bok. Po godzinie, ciasto początkowo twarde, odpocznie i znacznie nabierze elastyczności. Następnie zabieramy się za farsz do naszych pierożków.
2 czerwone buraki
2 ziemniaki
120 g sera ricotta
1 cebula
koperek świeży
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki gotujemy w łupinach, podobnie ziemniaki. Po ugotowaniu obieramy i ścieramy na tarce buraki, ziemniaki rozgniatamy widelcem. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na złoty kolor. Buraczki, ziemniaki oraz cebulkę łączymy z serem, i zielonym koperkiem. Doprawiamy odważnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek typowo jak na pierogi. W równych odstępach rozkładamy łyżeczką porcje farszu, przykrywamy z góry ciastem. Zlepiamy i oddzielamy poszczególne porcje radełkiem. Powstają nam ładne kwadraty. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z masłem i koprem.
Blaszka kruchego z bakłażanem i pomidorami
Składniki:
400 g mąki
200 g masła
4 żółtka
rozmaryn
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto kruche z dodatkiem pokrojonego drobno rozmarynu. Odstawiamy do lodówki i zabieramy się za farsz.
4 bakłażany
4 pomidory
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
50 g parmezanu
1 mozarella
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w batoniki. Nadmiar białego środka odcinamy pozostawiając 1 cm przy skórze. Batoniki bakłażana solimy, odstawiamy niech sobie popłacze gorzkimi łzami. Za pomocą ręcznika papierowego osuszamy bakłażana i wrzucamy na gorący olej. Smażymy na złoty kolor. Na oliwie złocimy czosnek, dodajemy pomidory pokrojone w grubą kostkę. Na koniec dodajemy bakłażana, bazylię, pieprz oraz sól. Powstały farsz wykładamy na podpieczony spód z ciasta kruchego. Na wierzch wysypujemy parmezan i pokrojoną mozzarellę. Zapiekamy w piekarniku na złoty kolor.
Ciasto z gruszkami i miodem
Składniki:
450 g mąki
6 jaj
300 g miodu
200 g masła
150 g cukru
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
sok i skórka z cytryny
1 kg gruszek
Przygotowanie:
Masło ucieramy z żółtkami, połową cukru oraz miodem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec pianę ubitą z drugą połową cukru oraz skórkę z cytryny i sok. Do tortownicy wlewamy połowę ciasta, wkładamy cząstki gruszek i zalewamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"