Przepisy kulinarne

Kuchnia bez chemii

Julitę Bator i Nataszę Urbańską z pozoru nic nie łączy. Jednak obie panie to propagatorki zdrowego odżywania się. Natasza posiada swoje gospodarstwo rolne w Jajkowicach, a Julita napisała książkę „Zamień chemię na jedzenie”. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały prawdziwe jedzenie bez całej tablicy Mendelejewa!



Jogurt kakaowy
Składniki:
kubek naturalnego jogurtu
1 łyżka naturalnego kakao,
Łyżka syropu z agawy

Przygotowanie:
Do jogurtu dodajemy resztę składników. Wszystko razem
mieszamy łyżką.

Jogurt malinowy
Składniki:
kubek naturalnego jogurtu,
garść  malin,
łyżka syropu z agawy

Przygotowanie:
Do jogurtu dodajemy rozdrobnione maliny i syrop z agawy. Wszystko razem
mieszamy łyżką.

Zupa krem z cukinii
Składniki:
ok. 1/2 kg cukinii,
3 ziemniaki, cebula,
marchew, pietruszka,
3 łyżki naturalnego jogurtu,
sól, pieprz, majeranek,
2 ziarenka ziela
angielskiego,
lubczyk,
2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Do gotującej się wody dodać obrane, pokrojone w kostkę cukinię i
ziemniaki oraz przyprawy. Pokrojoną w kostkę cebulę i starte na grubej tarce marchew i pietruszkę poddusić na oliwie i dodać do ugotowanej cukinii. Wszystko razem zmiksować. W niewielkiej ilości zupy rozprowadzić jogurt naturalny, dodać do całości i zagotować. Można podawać z uprażonym ziarnem słonecznika lub sezamu

Naleśniki
Składniki:
kubek jasnej mąki żytniej,
kubek mleka,
jajko,
szczypta soli,
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki i smażyć niewielkie naleśniki na rozgrzanym maśle.
Można podawać z dżemem.

Bakalie w czekoladzie
Składniki:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
kilka garści niekonserwowanych dwutlenkiem siarki bakalii (rodzynki, morele, przepołowione figi)

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonejczekolady wrzucić bakalie. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na papier do pieczenia i poczekać, aż zastygną.

Tosty
Składniki:
2 kromki żytniego chleba na zakwasie,
masło,
po plasterku żółtego sera,
wędliny i cebuli,
ząbek czosnku

Przygotowanie:
Chleb posmarować masłem i wyciśniętym czosnkiem, na wierzchu ułożyć pozostałe składniki i przykryć druga kromką. Zapiec w tosterze.
Można podawać z ketchupem.




Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
53
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0