Przepisy kulinarne

Kuchnia Beaty Śniechowskiej. Schab, pierś i pierogi

Jest doktorantką w Instytucie Klimatyzacji i Ogrzewnictwa Politechniki Wrocławskiej. Ale jej prawdziwą pasją jest gotowanie. Beata Śniechowska, zwyciężczyni II edycji MasterChefa, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: faszerowany schab, barszcz z pieczonych buraków oraz podwędzaną pierś z kaczki oraz pierogi. Smaczego!

FASZEROWANY SCHAB Z SOSEM Z TUŃCZYKA
Składniki:
700 g schabu
150 ml oleju lnianego
120 g - tuńczyka z puszki 
3 fileciki anchois
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2  łyżeczki musztardy
1 pętko białej kiełbasy parzonej
1 duże żółtko
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, listki laurowe, sok z cytryny, kapary

BARSZCZ Z PIECZONYCH BURAKÓW Z POMARAŃCZAMI I TYMIANKIEM
Składniki:
800 ml bulionu jarzynowego
700 g małych buraczków
5 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki śmietanki 30 proc.
2 ząbki czosnku
1 pomarańcza
1 biała cebula
świeży tymianek
Sól, pieprz, tymianek, liść laurowy

PODWĘDZANA PIERŚ Z KACZKI Z PIEROGAMI Z GRUSZKĄ I GORGONZOLĄ
Składniki:
2-3 duże piersi z kaczki
1 gałązka rozmarynu
3 ziarna jałowca
pieprz, sól

Ciasto na pierogi:
400 g mąki pszennej
300 g gruszek
150 g sera gorgonzola
ok. 100 ml gorącej wody
1 łyżka bułki tartej,
sól, pieprz

Sos:
150 g żurawiny
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml bulionu drobiowego
1 drobno posiekana szalotka
1 łyżka miodu
1 kostka masła
0,5 łyżeczki mielonego chili
pieprz


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
55
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0