Przepisy kulinarne

Kuchnia bardzo pomidorowa! Zupa, koktajl, szaszłyki...

W kuchni Dzień Dobry TVN rządzi dziś Piotr Kucharski i pomidory. Nasz kucharz przygotował takie smakołyki, jak szaszłyki z indyka z salsą pomidorową, ciepłą sałatkę z pomidorów, koktajl pomidorowy z olejem lnianym oraz zupę pomidorową.

Zupa pomidorowa z całymi pomidorkami cherry

Składniki:
2,5 kg pomidorów malinowych
oliwa z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 gałązka bazylii
2-3 duże garście małych pomidorków cherry
liście bazylii do podania
1 litr wywaru warzywnego
sól i pieprz

Sposób przygotowania
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wybrać ze środka pestki (nie wyrzucać, można zrobić z tego koktajl) resztę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i poddusić ze szczyptą soli na oliwie z oliwek. Po kilku minutach dodać posiekany czosnek. Po krótkiej chwili dodać pomidory i gałązkę bazylii. Dusić całość aż pomidory się rozpadną. Podlać wywarem warzywnym. Zagotować, wyjąć bazylię, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidorki i podgrzać. Podawać polane oliwą z oliwek i posypane bazylią.

Koktajl pomidorowy z olejem lnianym

Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
5-6 łyżek oleju lnianego
sól i pieprz
kilka listków oregano
2-3 listki bazylii
kilka listków świeżego majeranku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać zioła i dokładnie zmiksować. Pod koniec miksowania dolać olej. Przyprawić solą i pieprzem. (można odrobiną octu balsamicznego)

Ciepła sałatka z pomidorów

Składniki:
1 kg różnych pomidorów:
bawole serce, paprykowe, koktajlowe, zielone, żółte
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 dojrzałe awokado
listki bazylii i oregano
jadalne kwiaty np. cukinii, nasturcji
sól i pieprz
2 kule mozzarelli

Sposób przygotowania:
Duże pomidory pokroić niedbale na różnej wielkości kawałki. Na dużą patelnię wlać dużo oliwy z oliwek, rozgrzać, po czym wrzucić pomidory. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili. Pomidorki podgrzać przez 2-3 minuty i przełożyć na półmisek. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać listkami ziół. Dodać pokrojone awokado i porwane na kawałki mozzarellę. Całość jeszcze raz skropić oliwą. Podawać na ciepło.

Szaszłyki z indyka z salsą pomidorową

Składniki:
600 g mięsa z fileta indyka
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka curry
sól i pieprz
patyczki do szaszłyków

Salsa:
500 g mięsistych pomidorów np. paprykowych lub bawole serce
1 czerwona cebula
1 papryczka chili
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
garść listków kolendry

Kuskus:
200 g kuskusu
4 pomidory
5 pęczków pietruszki
oliwa z oliwek
sól i pieprz



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
63
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0